Миколаївські освітяни із порушенням законодавства замовили в улюбленого постачальника найдорожчі в регіоні шкільні меблі

06 Червня 2019

Відділ освіти Миколаївської РДА Львівської області за результатами відкритих торгів уклав договір з приватним підприємцем Романом Далецьким на закупівлю шкільних меблів за 1,24 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Відділ освіти замовив понад 1100 найменувань меблів, серед яких 537 комплектів парт і стільців для Нової української школи, 30 шаф для дидактичних матеріалів, стільці для вчителів тощо.

Вартість комплекту (парта і стілець) для учнів Миколаївського району, згідно з угодою, становитиме 1680 грн. Це найвища ціна парт у Львівській області – інші заклади освіти купували меблі значно дешевше. Середня вартість комплекту станом на початок жовтня, коли відбулось більшість закупівель меблів, в області становила 1212 грн. Отож, в Миколаєві парти і стільці придбали на 38% дорожче.

Цікаво, що відділ освіти вже не вперше купує меблі у Романа Далецького і раніше робив це за нижчими цінами. Наприклад, згідно з договорами укладеними у травні та серпні 2018 року, вартість комплекту дорівнювала 1298 грн та 1278 грн відповідно, що майже на чверть дешевше.

Також, у нього придбали 30 шаф для зберігання дидактичних матеріалів по 8666 грн за одиницю. У серпні 2018 року Далецький постачав їх для миколаївського відділу освіти по 8086 грн, а в той же місяць львівська школа «Світанок» купувала шафи по 5900 грн за штуку.

Окрім переможця участь у торгах взяло ще двоє учасників: ТОВ «Лихачовська меблева фабрика» та дочірнє підприємство «Промінь-Захід» ТОВ «НВП Промінь».

Пропозиція «Лихачовської меблевої фабрики» була на 185 тис. грн дешевшою. Однак тендерний комітет відхилив їх пропозицію через те, що фабрика не надала документи «на відповідність товару педагогічним вимогам». При цьому пропозиція переможця торгів Далецького також мала б бути відхиленою через цей документ. Попри те, що він надав дану довідку, її термін дії закінчився 7 лютого 2019 року.

Нагадаємо, що «НГ. Львів» проводили моніторинг закупівель меблів для Нової української школи у статті «Розділити шкільну лаву». Тоді найдорожче меблі купували також у Романа Далецького, по 1551 грн за комплект.

Підприємець зареєстрований у Львові і з початку 2018 року отримав 21 держзамовлення на загальну суму 4,8 млн грн. Відділ освіти Миколаївської РДА є для нього найбільшим замовником –на сьогодні вони підписали вісім контрактів на 2,8 млн грн і це третє замовлення на меблі для НУШ для підприємця.