Онищенко поспішає на допомогу!

Учасники тендерів управління Львівської міськради готують свої документи на техніці цього управління
15 Травня 2019

Документи учасників тендерів готують на обладнанні управління, які ці ж тендери і проводить. Цей унікальний випадок ми виявили випадково, і не десь там, а у серці Львова, на вулиці Валова, 20, в офісі Управління охорони історичного середовища Львівської міськради. Докази порушення навіть не ховали: вони висять загальнодоступні на сайті закупівель Prozorro. Керівник управління виправдовується: допомагають усім, у кого не має власної техніки.

Просто попроси сканер

Під час щоденного моніторингу закупівель ми звернули увагу на тендер на ремонт та реставрацію будинку на проспекті Тараса Шевченка, 23 у Львові за 8 млн грн. На перший погляд нічого сенсаційного в закупівлі не було. Участь взяло дві фірми, «Ренесанс» та «Володар-Маркет», ніхто не торгувався, перемогла остання, бо мала дешевшу ціну.

Ще в обох учасників були однакові плями на сканованих документах. Але і цим нас не здивуєш, бо такі «змови» бізнесменів ми бачимо майже щодня. Для участі в торгах треба як мінімум два учасника, тому приводять «партнера». А документи обом в таких випадках зазвичай готує одна людина.

Однак в цьому тендері був ще один момент. Такі ж плями на документах, як в учасників, були на сканованих паперах управління, яке цей тендер і проводило.

Один сканер на всіх. Документи замовника та учасників торгів з однаковими дефектами (клікніть на зображення для збільшення)

Сталося таке не один раз. Наприклад, «плями» в управління та «Володар-Маркет» були й торгах з реставрації та ремонту храму Святої Трійці на вул. Тершаковців.

У телефонній розмові з журналісткою «НГ. Львів»  власниця підприємства «Володар-Маркет» Надія Мелета сказала, що готувала документи на своїй техніці, але частину справді в управлінні: «Я передруковувала там ті документи… Можливо, передруковувала. Не готова відповісти зараз на це запитання, це ж стільки часу пройшло».

Директор та співзасновник фірми-конкурента «Архітектурної майстерні «Ренесанс» Роман Мельник зазначив, що його працівниці могли відсканувати документи в управлінні, хоча в офісі компанії є свій сканер.

«Ми декілька років отримуємо замовлення від управління охорони історичного середовища. Напевно, працівники між собою дружать, і не виключено, що вони могли там відсканувати документи. Однак у нас сканер є. І зазвичай ми скануємо документи в себе або у фотостудії», − пояснив він.

В управлінні охорони історичного середовища стверджують, що надають допомогу в скануванні безкорисно і всім, хто просить.

«До нас прийшли компанії і сказали, що хочуть взяти участь в тендері. Ми дозволили їм відсканувати документи, бо вони не мали можливості це зробити на своїх сканерах. Управління відкрите: якщо не має де відсканувати, то ми можемо це зробити», − розповіла Лілія Онищенко-Швець, очільниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

За її словами, документи сканували у відділі обліку та моніторингу об’єктів культурної спадщини. Начальниця відділу Маріанна Мороз зазначила також, що до управління часто приходять й інші компанії з проханнями відсканувати документи. Однак, як не дивно, пригадати їх назви не змогла.

Фіктивні тендери захисників памяток

Те, що управління охорони історичного середовища Львівської міськради дозволило двом підприємствам,  учасникам їх торгів  «Архітектурній майстерні «Ренесанс» та «Володар-Маркет», відсканувати документи на сканері управління є порушенням Закон України «Про публічні закупівлі».

Експерти зазначають, що у такий спосіб управління порушило основні принципи публічних закупівель. Адже учасники фактично розкрили свої документи замовникові перед проведенням тендеру, хоча управління не повинне бачити їх до закінчення торгів.

Експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько дивується такій практиці і каже, що це серйозне порушення.

«Дозволяти учасникам своїх ж торгів сканувати в себе документи безглуздо. Пропозиції учасників відкривають після закінчення аукціону. До цього часу замовник не повинен знати, хто бере участь на торгах. Це один з основних принципів Prozorro, і це зроблено для того, щоб мінімізувати корупційні ризики. А в цьому випадку їх мінімізувати точно не вдалося, адже замовник знав наперед, хто братиме участь в його закупівлі», − пояснює Кузько.

Підтверджує слова експерта і юристка проекту «Тисни» (Bihus.info) Тетяна Дмітрюкова. Вона  зазначає, що Закон України «Про публічні закупівлі» стверджує − обмін і збереження документів під час закупівлі повинні відбуватися з гарантуванням конфіденційності до моменту розкриття тендерних пропозицій.

«У цьому випадку і замовник, і учасники порушили принцип конфіденційності торгів – розкрили свої документи замовникові до офіційного розкриття в системі Prozorro», − пояснює Дмітрюкова.

Але вона також зауважує, що законодавство не встановлює відповідальності за такі дії ні для замовника, ні для учасників.

А от голова «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка вбачає в цій ситуації пряму корупцію. «Сканування документів для учасників – це лобіювання зі сторони замовника. Ймовірно, в пропозиціях учасників цих торгів заклали «відкат». Адже не просто так управління дозволяє сканувати в себе документи, йому потрібно за це заплатити», – каже Сімка .

Він також переконаний, що в цьому випадку може йтися про фіктивну конкуренцію, коли замовник наперед знає, хто виграє, а коли приходять інші компанії, то їх відхиляють через надумані  причини.

Наразі управління охорони історичного середовища вже уклало угоду з фірмою «Володар-Маркет» щодо реставрації будинку на проспекті Шевченка. Загалом це управління давно співпрацює з компаніями «Володар-Маркет» та «Ренесанс». З 2017 року «Володар-Маркет» дісталося підрядів на 31,4 млн грн, а «Ренесансу» − на 3,5 млн грн.

Наприклад, в 2017 році «Володар-Маркет» отримало 9-мільйонний підряд на ремонт і реставрацію костелу Домініканців з келіями на площі Музейній, 3. Роботи досі не завершили, договір з компанією продовжили до серпня 2019 року. Також компанія реставрувала музей Пінзеля на вул. Личаківській, 2, театр імені Леся Курбаса та купол будівлі шпиталю на вул. Якова Раппапорта.

А компанія «Ренесанс» реставрує будинок страхового товариства «Дністер» на вул. Руській, 20. За цю роботу управління повинне заплатити їй 2,3 млн грн. Фірма «Ренесанс» належить львів’янам Романові Мельнику та Михайлові Гавриху.