«Львівдах» вдруге отримав штраф від АМКУ за змову на торгах

Адміністративна колегія Львівського тервідділення Антимонопольного комітету оштрафувала ПП «Львівдах» і ТОВ «Ваш білий дім» за змову на тендері. Фірми вдавали конкуренцію під час закупівлі ремонту адміністративного корпусу львівської психіатричної лікарні. Кожна компанія сплатить по 68 тис. грн штрафу, а також три роки не зможе брати участь у відкритих торгах.

Нагадаємо, що угоду на ремонт адмінкорпусу лікарні підписали ще у липні 2017 року. Через кілька днів  «Наші гроші. Львів» повідомили про пов’язаність ПП «Львівдах» і ТОВ «Ваш білий дім». Зокрема, про узгоджені дії на тендері свідчило те, що власники обох фірм є бізнес-партнерами: ПП «Львівдах» належить Іванові Кіцилі, а ТОВ «Ваш білий дім» – Ярославові Олійнику. Кіцила та Олійник спільно володіють іншою компанією: ТОВ «Управляюча компанія «Новий Львів».

Антимонопольний комітет підтвердив виявлені ознаки, а також зазначив, що низка інших компаній Ярослава Олійника зареєстровані за однією адресою з ПП «Львівдах».

Окрім цього між ПП «Львівдах» і ТОВ «Ваш білий дім» укладено низку господарських угод, а документи на тендер компанії завантажували з однієї IP-адреси, використовуючи ліцензійне програмне забезпечення, яке належить «Львівдаху». Варто зазначити, що обидві компанії обслуговуються в одному відділенні банку у Львові, хоча зареєстровані у Новояворівську та Миколаєві.

Вищезгаданих осіб не вперше карають за фіктивну конкуренцію на торгах. Як раніше писали «НГ. Львів», у квітні 2019 року ПП «Львівдах» і ТОВ «Галицька магістраль» сумарно оштрафували на 1,5 млн грн за порушення на 14 тендерах (про ці компанії та угоди наше видання публікувало низку матеріалів з 2016 року). Основним власником ТОВ «Галицька магістраль» є Ярослав Олійник (90%), ще 10% належить його дружині Наталії Олійник.