Чужі тут не будують

«Авалон» отримав дозвіл від Львівської міськради забудувати Топольну багатоповерхівками всупереч генплану
19 Квітня 2019

Сьогодні виконком Львівської міськради затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво п’яти багатоквартирних житлових будинків на вулиці Топольній, 4 – позаду щойно відкритого спортивно-торгово-розважального центру Spartak. «Наші гроші. Львів» виявили, що насправді на цій землі можна будувати культурні, спортивні та релігійні об’єкти. Однак у міськраді зробили все, аби догодити забудовникові, фірмі з групи компаній Avalon, і дозволили зводити житло.

***

…Субота, 10 годину ранку, 13 квітня. Міський голова Львова Андрій Садовий спізнюється на зустріч з мешканцями вулиці Топольної. В цей час Григорій Козловський, епатажний депутат Львівської міськради, в кедах на босу ногу, вже приїхав на місце зустрічі в супроводі охорони в чорному.

Григорій Козловський по центру. Праворуч від нього Анатолій Забарило, секретар Львівської міськради (фото Наші гроші. Львів)

Офіційно Григорій Козловський не є ні засновником, ні директором компанії «Науково-технічний центр міжгалузевих програм», яка запланувала тут житловий квартал. Однак після приїзду міський голова назве Козловського співвласником фірми-забудовника і дасть йому слово.

«Що мене тішить як власника: усі об’єкти, які ми збудували – з сусідами у нас повний ажур, – хвалиться Козловський. – Повірте, якби ми хоч один раз не виконали зобов’язання, то Андрій Іванович перший зробив би так, щоб ми нічого більше не будували в тому місті».

Однак і так зрозуміло, що Андрій Іванович та Григорій Петрович не сваряться. Питання будівництва п’яти житлових багатоповерхівок на Топольній перед цим вже двічі виносили на виконком і не затвердили містобудівні умови та обмеження лише через місцевих, які приходили із зауваженнями.

На сьогоднішній виконком вже ніхто з мешканців не прийшов. Втім спочатку Андрій Садовий раптово переніс питання містобудівних по першому будинку на наступний виконком. «Людей нема там (мається на увазі працівників, – ред.). У нас що, якісь фірми-невидимки подаються», – обурився він і сказав покликати на наступне засідання власників-засновників: «Нехай пояснюють, як таке може бути».

Втім виявилося, що представник забудовника вже тут – Григорій Козловський прийшов на виконком. І за 5 багатоповерхівок проголосували всі одноголосно.

«Дякую, Андрій Іванович», – сказав Козловський.

«Не спіть на виконкомі», – відповів міський голова.

«Ми категорично проти житла»

Усе почалося два роки тому, коли Львівська міськрада вперше внесла зміни до детального плану території житлового району «Голоско». Цей район раніше привертав увагу медіа в плані майбутнього будівництва тут на території колишньої бази «Спартак» народними депутатами Ярославом та Богданом Дубневичами.

Детальним планом, затвердженим ухвалою сесії ще у 2013 році, на ділянках, обмежених вулицями Замарстинівською, Топольною та Мазепи, мали збудувати льодову арену, відкриті спортивні споруди, комплекс із басейном і спортзалом, гостьові апартаменти, виставковий та спортивний комплекси.

Усі об’єкти, за винятком виставкового та спорт-комплексів, мала б звести фірма нардепів.

Частина детального плану території від 2013 року

Однак у 2017 році до детального плану внесли зміни. Причому, зробили це не депутати, а члени виконкому Львівської міськради. У такій ситуації робити таке неприпустимо, каже експерт з будівництва Георгій Могильний. Це якби закон, прийнятий депутатами Верховної Ради, змінив своїм наказом прем’єр-міністр – порівнює експерт.

Змінами на цій землі передбачили лише два «спортивних» об’єкти. Перший – це теперішній СТРЦ Spartak, де зі спортивного також хіба що Sport Life. Другий – фітнес-центр. Решта – це багатоповерхові житлові будинки з об’єктами громадського обслуговування і дитячий садок.

Внесені у 2017 році зміни до детального плану території

Цікаво, що два роки тому і головний архітектор міста, і міський голова Львова стверджували, що навпаки відмовили фірмі Дубневичів у будівництві тут двох багатоповерхівок. «Ми категорично проти житла», «це зона рекреації», – казав Андрій Садовий.

Фактично ж цими змінами до детального плану у міськраді легалізували будівництво багатоповерхівок не лише Дубневичам, а й на сусідніх ділянках, які орендують інші фірми.

Так, лише в лютому понад 1,1 га позаду центру Spartak міськрада надала в оренду маловідомій фірмі «Науково-технічний центр міжгалузевих програм». Для цього депутати спочатку дозволили товариству виготовити проект землеустрою щодо відведення двох земельних ділянок на вул. Топольній, 4. І вже у листопаді затвердили їх.

Приблизне розташування ділянки

Одну із ділянок, якраз там, де раніше планували спортивний комплекс, площею понад 0,87 га, віддали цій фірмі в оренду на 10 років під будівництво багатоквартирного житлового будинку з розміщенням торгово-офісних приміщень.

А сьогодні виконком ЛМР затвердив містобудівні умови та обмеження, згідно з якими фірма збудує на цій землі 5 багатоповерхівок.

Вигляд майбутніх будинків на вул. Топольна, 4 (зображення з виконкому ЛМР)

Не можна. Але дуже хочеться

Зверху – генплан, знизу – зонування (клікніть на зображення для збільшення)

Детальні плани територій не можуть суперечити генеральному плану та зонуванню, адже вони за своєю суттю лише уточнюють їх положення. Однак у Львові все навпаки.

Ділянка, де мають збудувати п’ять багатоповерхівок, згідно з генпланом Львова, належить до території громадських центрів, комплексів та об’єктів.

А згідно із затвердженим депутатами ради зонінгом, це Г-4 – зона культурних, спортивних та релігійних установ. Вона призначається для розташування великих спортивно-видовищних комплексів, концертних залів, театрів, кінотеатрів, стадіонів тощо. Цю інформацію може перевірити будь-хто на геопорталі відкритих даних Львівської міськради.

Багатоповерхові будинки для таких зон не передбачені ні супутніми видами, ні допустимими видами забудови.

«Є чіткі норми того, скільки в місті має бути спортивних споруд. Тому при розробці генплану ми резервували місце для спортивних споруд», – сказав у коментарі «Наші гроші. Львів» керівник архітектурно-планувальної майстерні №2 Інституту «Містопроект» Віталій Дубина про територію між Замарстинівською, Топольною та Мазепи.

Щоправда, про це у Львівській міськраді іншої думки. Головний архітектор міста Юліан Чаплінський вважає, що на цій землі можна будувати багатоповерхові будинки. «Це в рамках здорового глузду», – охарактеризував він майбутнє будівництво на одному з засідань виконкому.

Зонування після рішення виконкому (клікніть на зображення для збільшення)

Може, і в рамках здорового глузду, однак не надто законно. Справа в тому, що міськрада стверджує, що змінила на цій території зону Г-4 на Ж-4 (багатоповерхова житлова забудова) рішенням виконкому. Однак зміна зонування – це виняткове право депутатів міськради, каже експерт Георгій Могильний. Крім того, ці зміни суперечать генплану.

Так, у цьому рішенні виконкому про зміну детального плану прописали вимогу до «Містопроекту» внести зміни до плану зонування території Львова у Шевченківському районі.

Однак виконком не може змінювати зонування міста. Тож, не дивно, що у відповідь на наш запит Львівська міськрада не змогла надати інформацію про відповідну ухвалу сесії.

Уривок з відповіді ЛМР на запит “Наші гроші. Львів”

«Якщо виконком вносить зміни до зонінгу, то це порушення законодавства. Вони повинні ті зміни до зонінгу, які є в детальному плані, подати на затвердження сесії», – розповів керівник архітектурно-планувальної майстерні №2 Інституту «Містопроект» Віталій Дубина.

Авалон і тут, і там

Це вже не вперше виконком Львівської міськради «змінює» зонування міста наперекір вимогам законодавства. Однак таке відбувається не щодня. Тож, фіксуємо, хто є вигодонабувачем.

Компанія, яка отримала право забудувати ділянку багатоповерхівками, хоч і маловідома, однак імена її засновників часто фігурують в медіа. «Науково-технічний центр міжгалузевих програм» раніше займався дослідженнями й експериментальними розробками у сфері інших природничих і технічних наук, однак цьогоріч, за даними YouСontrol, основний вид діяльності змінився на «організацію будівництва будівель».

Товариство стало власником існуючих приміщень на Топольній, 4 зовсім недавно. Згідно з реєстром нерухомості, 467,8 кв. м – з вересня 2018 року, а ще 561,9 кв.м – з лютого цього року.

Захід на територію мабутнього будівництва з вулиці Топольної. Позаду видно СТРЦ Spartak (фото Наші гроші. Львів)

Під час зміни виду діяльності також з’явилися й інший директор та власники компанії. Тепер «Науково-технічний центр міжгалузевих програм» очолює Тарас Ящишен, який керував кількома компаніями, в назвах яких є слово «Avalon, а нині є засновником та директором ТОВ «Авалон Маркет».

Попередніми бенефіціарами ТОВ «Науково-технічний центр міжгалузевих програм» були Андрій, Віра та Ольга Гірники. Тепер компанія належить ТОВ «Авалон Інкомпані», бенефіціарами якого є Олександр Фтомін та Дмитро Палієнко. Фтомін та Палієнко є бенефіціарами цілої групи компаній, які об’єднані словом «Авалон» у назві.

Відношення до «Авалону» має депутат Львівської міськради Григорій Козловський. Щоправда, не за відкритими джерелами, а лише за його словами. Раніше він заявив, що є співвласником ТОВ «Авалон Статус», бенефіціарами якого офіційно є згадані Фтомін-Палієнко.

Так і тут, він не є засновником ТОВ «Науково-технічний центр міжгалузевих програм», однак суботнім ранком приїхав домовлятися з мешканцями Топольної у якості власника.

«Я ж не ховаюся, питайте мене, що хочте», – сказав Григорій Козловський наприкінці розмови з мешканцями Топольної. Однак вже за секунду відмовився від будь-яких коментарів журналістці «Наші гроші. Львів».

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова