Дорогий ковток кисню

«Львівський хімічний завод» монополізував торгівлю медичним киснем у кількох областях України і продає його удвічі дорожче від інших виробників
12 Квітня 2019
12 Квітня 2019

Антимонопольний комітет покарав ПАТ «Львівський хімічний завод» і ТОВ фірма «Львівкисень» за узгоджену поведінку на торгах штрафом на 136 тис. грн. Також це рішення передбачає, що фірми протягом трьох років не зможуть брати участь у тендерах. Ці компанії не лише є єдиними постачальниками медичного кисню у Львівській області, але й продавали його тут та ще в кількох областях західної України у 2-3 рази дорожче, ніж, наприклад, у Харківській області. 

***

Медичний кисень є лікарським засобом необхідним практично кожній лікарні. Як правило, він використовується для лікування хворих, що страждають на гіпоксію органів дихання. Наприклад, для лікування набряку легенів, астми, серцевої і коронарної недостатності, а також у відділеннях інтенсивної терапії.

Вперше про можливі порушення під час закупівель медкисню «Наші гроші. Львів» написали у 2014 році. Тоді виявилось, що на Львівщині між собою конкурують ПАТ «Львівський хімічний завод» і ТОВ фірма «Львівкисень». В останній попередньою власницею була акціонер «Львівського хімічного заводу».

Вже через рік постачанням медичного кисню у львівські лікарні зацікавилось Управління Служби безпеки у Львівській області. У 2015 році УСБУ у Львівській області звернулося до Львівського тервідділення Антимонопольного комітету з листом щодо перевірки торгів на закупівлю промислових газів, де замовником була Львівська обласна клінічна лікарня. АМКУ розпочав розгляд справи про неконкурентні дії на торгах.

Кисень неконкурентний

Окрім спільних колишніх власників, Антимонопольний комітет знайшов ще низку фактів, які підтверджують пов’язаність цих двох фірм. Ми також неодноразово писали про «конкуренцію» цих двох фірм, зокрема, про спільні адреси та одного виробника. АМКУ підтвердив цю інформацію. В рішенні про узгоджені дії, яке оприлюднили 9 квітня, йдеться про те, що «Львівкисень» у документації зазначав, що володіє виробничою дільницею у Львові на вулиці Рахівській, 16, а саме ця адреса є місцем розташування «Львівського хімічного заводу».

Крім того, у паспортах якості кисневих балонів в усіх своїх тендерних пропозиціях «Львівкисень» вказує виробником «Львівський хімічний завод». Також показовим є те, що для доставки товару «Львівкисень» використовує машини, які належать хімічному заводу, у обох компаній спільний нотаріус, а також між ними укладено низку господарських угод.

Як зазначила заступник начальника 2-го відділу досліджень та розслідувань Оксана Герасимчук у коментарі «НГ. Львів», Антимонопольний комітет підготував матеріали і планував прийняти рішення у вересні 2016 року. Проте від фірм надійшло клопотання про перенесення засідання через неможливість прийняти у ньому участь. Слухання призначались також у 2017 та 2018 роках, і сторони знову клопотали про його перенесення.

У цей же час у 2017 році «Львівський хімічний завод» звернувся до суду з вимогою визнати недійсним розпорядження про початок розгляду справи та взагалі зобов’язати АМКУ закрити справу без прийняття рішення по суті. У грудні 2017 року «Львівський хімічний завод» програв суд, а березні 2018 року – апеляцію.

ПАТ «Львівський хімічний завод» є найбільшим на території Західної України виробником технічних, медичних газів та газових сумішей. Група компаній «ЛХЗ» включає в себе 15 підприємств, 22 філії та більше 50 магазинів-складів у Західній Україні.

Станом на 3 квітня 2018 року власниками «Львівського хімічного заводу» є Крістіна та Анатолій Бобришови. Останній також є директором заводу. Крім того Бобришов скандальновідомий у Львові тим, що є засновником проросійських громадських організацій: «Російська община Львівської області» та «Конгрес російських общин Львівської області».

Міський голова Львова також нагородив Бобришова до Дня міста подякою, що викликало хвилю обурення серед львів’ян. А тому Андрію Садовому довелося пояснювати причину такого рішення публічно: Бобришова відзначили на прохання Ради директорів промислових підприємств Сихівського району.

Крістіна Бобришова також була власницею ТОВ фірма «Львівкисень», згодом фірмою володіла Ірина Михайлович, а зараз Лариса Альтшилер, Володимир Гураль та Ярослав Гром.

Кисень поділений

Виробників медичного кисню в Україні відносно небагато. Це ПАТ «Львівський хімічний завод», «Харківський автогенний завод», «Запорізький автогенний завод і компанія» і ТОВ «Кріогенсервіс», який розташований на Київщині. Інші фірми, які також постачають цей товар, як правило є дилерами одного із цих підприємств.

Фактично, кожен із виробників має свої регіони збуту. Наприклад, левову частку контрактів командитне підприємство «ТОВ Запорізький автогенний завод і компанія» отримує у Запорізькій та Дніпропетровській областях.  «Харківський автогенний завод» продає медичний кисень переважно у Харківській області, а також у Дніпропетровській, Запорізькій, Чернігівській та Вінницькій областях.

ТОВ «Кріогенсервіс» має контракти на постачання газоподібного медичного кисню майже в усій Україні, окрім п’яти західних областей та Криму. Однак найбільше компанія продає продукцію на Донбасі, в Одеській області, Києві і у центральній та північній частині країни.

Не є винятком і ПАТ «Львівський хімічний завод», яке фактично контролює територію Західної України і продає продукцію у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях. І саме тут товариство продає лікарням газоподібний кисень дорожче, ніж інші виробники.

У низці регіонів, де серед закупівель лікарнями газоподібного медичного кисню немає явного фаворита, спостерігається найвища конкуренція та найнижчі ціни.

Ми проаналізували низку закупівель медичного кисню за останні три місяці у різних регіонах країни і виявили, що ціни сильно різняться. Газ продають в кубометрах або в балонах. І наприклад, у Харківській області середня  вартість тисячі кубометрів медичного кисню становить 7,36 тис. грн, а ціна балону об’ємом 40 л – 141 грн за одиницю.

У той же час ціна аналогічних товарів для лікарень Львівської області  – 20 тис. грн за тисячу кубометрів кисню та 239 грн за один балон. Зауважимо, що обидва виробники поставляють свої товари в межах області, а тому витрати на доставку значно не відрізняються.

Можна припустити, що потужності ПАТ «Харківський автогенний завод» дозволяють фірмі виробляти кисень значно дешевше, ніж «ЛХЗ», і реалізовувати його за нижчою ціною. Однак це не так. За потреби «Львівський хімічний завод» може продати свій товар дешевше від харківського.

Наприклад, у лютому 2017 року  «Львівський хімічний завод» продавав «Вінницькій міській клінічній лікарні №1» тисячу кубометрів кисню по 6,4 тис. грн. Разом із тим, за тиждень до цього «ЛХЗ» підписав договір із Калуською центральною районною лікарнею. Однак для цієї держустанови кисень коштує у 2,5 рази дорожче – по 16,05 тис. грн за тис. кубометрів.

Навіть у 2019 році у Вінницьку область «ЛХЗ» постачає кисень за дешевшими цінами, ніж продавав у Львівській чи Івано-Франківській у 2017 – лише по 12,84 тис. грн за тисячу кубометрів.

Ймовірно, це зумовлено тим, що львівські лікарні готові купувати кисень дорожче, ніж їх колеги. Адже значна частина закупівель тут відбувається за неконкуретною процедурою, оскільки їх сума не перевищує 200 тис. грн. Більше того, лікарні прописують високу очікувану вартість у конкурсних закупівлях.

До прикладу, львівський кардіологічний центр придбав кисень у «ЛХЗ», а чугуївська лікарня у Харківській області – у ПАТ «ХАЗ». Обидві закупівлі допорогові, однак у Львові вартість кисню за 1 тис. м3 становить 18,93 тис. грн, а у Чугуєві – по 9,63 тис. грн. Різниця у вартості майже у 2 рази, хоча контракти підписані з інтервалом у два місяці.

Кисень кримінальний

До речі, закупівлями медичного кисню зацікавились не лише в СБУ та АМКУ, але й в поліції. На даний час триває досудове розслідування, у якому «Львівський хімічний завод» підозрюють у привласненні державного майна. В ухвалі згадується, що у 2017 році ПАТ  «ЛХЗ» значно завищило ціну на кисень для Червоноградської центральної лікарні. Ціна тисячі кубометрів кисню тоді становила 17,1 тис. грн.

За версією слідства, його ринкова вартість на той час коливалася від 4,2 до 9,2 тис. грн за тисячу кубометрів. Останній судовий документ за цією справою датований 25 вересня 2018 року. Але на запит журналіста «НГ. Львів» у поліції повідомили, що кримінальне провадження триває, проводяться слідчі дії.

Окрім обвинувачення в розкраданні майна, в ухвалі згадано, що за рапортом працівника державної фіскальної служби, завод реалізовує хімічну продукцію в медзаклади області за попередньою змовою з групою осіб. А різниця між реальною та задокументованою вартістю передається готівкою невстановленим особам. Також стверджується, що частково гроші за придбану необліковану продукцію покупці перераховують на банківські рахунки службових осіб заводу.

Олександр Тартачний,  «Наші гроші. Львів», спеціально для «БЛОГЕРІВ»

Розслідування створене в рамках проекту «Підтримка місцевих антикорупційних розслідувань мережі «Блогери за добре врядування», який підтримує Чорноморський фонд регіонального співробітництва (BST). Позиції, висловлені у даному матеріалі не обов’язково збігаються з позиціями BST та його партнерів.