Суд виправдав підлеглих Синютки, які злітали в Брно його коштом

Галицький районний суд Львова закрив провадження про адмінправопорушення стосовно чотирьох чиновників Львівської ОДА, які отримали від голови ЛОДА Олега Синютки подарунок у вигляді оплаченого чартерного перельоту за маршрутом Львів – Брно – Львів. У постановах суду вказано, що провадження закрили через відсутність у діях чиновників складу адміністративного правопорушення, пише Zaxid.net

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції склало протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією стосовно Ірини Гримак (заступниця голови ЛОДА), Любомири Мандзій (директорки департаменту освіти і науки ЛОДА), Романа Филипіва (екс-директор департаменту економічної політики ЛОДА, тепер заступник голови ЛОДА) та Наталії Хмиз, яка у 2017 році очолювала департамент агропромислового комплексу ЛОДА.

Восени 2017 року усі згадані чиновники з головою ЛОДА Олегом Синюткою літали чартером за маршрутом Львів – Брно – Львів. Переліт повністю оплатив Олег Синютка, тому НАЗК склало проти чиновників адмінпротоколи за одержання подарунку від голови ЛОДА.

Однак Галицький райсуд Львова прийняв рішення про закриття проваджень про адміністративні правопорушення щодо чиновників «за відсутності у їх діях складу адміністративного правопорушення».

Усі чиновники у суді заявили, що літали у Брно виключно для виконання службових обов’язків, а оплата вартості перельоту не є подарунком, тому це не підлягало декларуванню. Також вони зазначали, що НАЗК невірно порахувало вартість перельоту для однієї людини, оскільки «вартість чартерного перельоту після його придбання жодним чином не пов’язана з кількістю осіб, що потрапляють на борт літака».

Нагадаємо, що спочатку в ЛОДА намагалися приховати той факт, що чиновники з головою ЛОДА літали у Брно чартерним рейсом. Однак потім Олег Синютка заявив, що оплатив бізнес-джет власним коштом. За його словами, він заплатив лише 29,8 тис. грн, хоча повна вартість схожих перельотів складає 320 тис. грн. Таку низьку вартість перельоту Олег Синютка пояснив тим, що він добре «поторгувався».

Пізніше стало відомо, що літак бізнес-класу Falcon 2000, яким літали чиновники ЛОДА, належав турецькій компанії Onur, яка регулярно перемагає у тендерах на ремонти доріг на Львівщині. При цьому порушень у діях самого голови ЛОДА в НАЗК не виявили.