Спійманий на хабарі директор «Збиранки» замовив вапно на тендері за втричі вищими цінами

02 Квітня 2019

Затримання керівника ЛКП. Фото СБУ

Працівники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією 1 квітня затримали директора ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача. Його підозрюють у вимаганні 4,7 млн грн у фірми, яка перемогла на тендері з постачання вапна для комунального підприємства. Про це вперше повідомив портал Zaxid.net». Як з’ясували «НГ. Львів», зазначений товар замовили на торгах з переплатою у кілька разів.

Оперативники СБУ підозрюють, що посадовець організував схему із фіктивного постачання вапна, яке мали використовувати для функціонування станції очистки фільтратів Грибовицького сміттєзвалища.

«Планувалося використання лише третини від передбаченої технологічним процесом кількості вапна та отримання очільником КП неправомірної вигоди в розмірі 65% від суми перерахованих коштів за фактично непоставлений товар, а також отримання «відкату» з кожного поставленого кілограма вапна», – повідомила СБУ.

Працівники СБУ зафіксували факт вимагання 4,7 млн грн від місцевого підприємця за визнання його переможцем тендеру на постачання, із подальшою фальсифікацією бухгалтерської документації на  нібито поставлений товар.

Віталія Пугача затримали на робочому місці під час отримання першої частини хабара у розмірі 400 тис. грн. Зараз він перебуває у слідчому ізоляторі. Йому мають обрати міру запобіжного заходу.

Від «НГ. Львів»

Тендер на постачання вапна ЛКП «Збиранка» провело у березні. Планували придбати 766 тонн гашеного вапна, а очікувана вартість становила 9,5 млн грн. Одного учасника, ТОВ «Інтер-приват», не допустили до торгів, оскільки фірма збиралась постачати продукцію іншого виробника, але не довела еквівалентність товару.

Переможцем тендеру стало ТОВ «Гал партс» із пропозицією 9,15 млн грн. У фірми замовили вапно словацького виробництва фасоване по 25 кг, ціна якого становить 11,93 грн за кг. Одна у мережі такий товар продають значно дешевше. Наприклад, за умови придбання товару від 20 тонн, компанії пропонують вапно по 4 грн/кг. Тобто, така кількість вапна на ринку коштує трохи більше 3 млн грн, а доставка близько 250 тис. грн.

За даними порталу Є-Дата, «Збиранка» ще не перераховувала кошти «Гал партс» за вапно. Це перша перемога ТОВ «Гал партс» на державних тендерах. Фірма зареєстрована у місті Яворів, її директором є Руслан Дриль, а власником Ігор Жураківський.