У Чернівцях водоканал замовив рідкий хлор на 48% дорожче ціни виробника

26 Березня 2019

Комунальне підприємство «Чернівціводоканал» за результатом відкритих торгів уклали договір з ТОВ «Евіротех-інжиніринг» на постачання рідкого хлору. Сума угоди становить 4,03 млн грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Згідно з контрактом, фірма до кінця 2019 року постачатиме водоканалу рідкий хлор в балонах та контейнерах. Всього придбали 4 тонни в балонах та 74 в контейнерах відповідно. Ціна за тонну в залежності від тари не відрізняється і становить майже 52 тис. грн. Виробником зазначено кам’янський завод «Дніпроазот».

Це дорожче ніж вартість на інших закупівлях аналогічного товару. Наприклад, КП «Попаснянський районний водоканал» купує хлор  приблизно по 48 тис. грн за тонну, запорізький водоканал – по 35 тис. грн/т.

За такою ж ціною у заводу-виробника АТ «Дніпроазот» хлор придбала і Дніпровська філія Укрзалізниці. Ще дешевше в заводу купує «Кривбасводоканал» –  19,5 тис. грн за тонну рідкого хлору. Рік тому відпускна ціна за тонну речовини на «Дніпроазоті» становила 16,6 тис. грн з ПДВ.

Участь у закупівлі взяло лише дві компанії. Окрім переможця учасником торгів виступило ТОВ «ТБ Аква-холдинг». Первинні пропозиції обох учасників були однаковими, однак згодом ТОВ «Евіротех-інжиніринг» знизило ціну на 20 тис. грн. ТОВ «ТБ Аква-холдинг» не торгувалось.

У обох учасників серед документів завантажені скан-копії паспортів виробника, ліцензії на перевезення небезпечних вантажів, висновки санітарної експертизи та інші документи з однаковими датами та серійними номерами.

Зараз дніпровський «ТБ «Аква-Холдинг» через кіпрську фірму «Сінофіл Інвестмент Лімітед» належить Валентині Білоус із Дніпра, директором є Михайло Федосеєнко. Однак раніше власниками були Сергій Астахов і ТОВ з  «Євроленд». Із ТОВ «Евіротех-інжиніринг» фірма перетиналась на тендерах 33 рази.

ТОВ «Евіротех-інжиніринг» також зареєстроване у Дніпрі, а його власником є Костянтин Кушніренко. З початку 2018 року компанія отримала 18 держзамовлень на 50 млн грн. За інформацією YouConrol, за останній рік компанія провела 3-5 операцій з офшорами.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії