Чернівецький військкомісаріат незаконно відписав комунальникам облради третину мільйона за оренду автобусів

11 Березня 2019

Чернівецький обласний військовий комісаріат 6 березня підписав дві угоди на оренду автобусів з комунальним підприємством «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад». Загальна сума контрактів становить 355 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За першим договором замовили послуги перевезення трьома автобусами із кількістю місць для сидіння не меншою ніж на 15 осіб. Загальний пробіг автобусів становитиме 12,5 тис. км, а строк дії договору – до кінця 2019 року.

За іншим – аналогічні послуги трьох автобусів із не менш ніж 42 місцями для сидіння на 6,7 тис. км. Вартість першого контракту 187 тис. грн, а другого – 167 тис. грн.

Обидві закупівлі є допороговими, тобто дешевшими 200 тис. грн і не передбачають конкурсних торгів. Однак експерт «Центру громадського моніторингу і досліджень» Олег Блінов пояснює, що комісаріат таки мав провести аукціон.

За словами експерта, замовник вчинив порушення у вигляді поділу одного предмета закупівлі. Адже в обох торгах технічне завдання, тендерна документація та договори є аналогічними, відтак, мова йде про аналогічну послугу.

«Тендерний комітет комісаріату в однакових тендерах застосував різний класифікатор закупівель, що дало їм можливість розділити закупівлю, адже якби вони проводили її за єдиним класифікатором, очікувана вартість становила б майже 400 тис. грн, що передбачає проведення відкритих торгів», – пояснив Блінов.

Засновниками комунального підприємства «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» є Чернівецька обласна рада. Директором підприємства є Анатолій Федорук. З початку 2018 року фірма отримала 22 держзамовлення на 5,56 млн грн.