Київські фірми «розпиляли» 14 мільйонів на закупівлю безпілотників для мостиських прикордонників

04 Березня 2019

Мостиський прикордонний загін 26 лютого підписав договір з ТОВ «Квадрокоптер» на закупівлю восьми комплектів безпілотного авіаційного комплексу І-го класу «Легкі» за 14,4 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, військові закуплять вісім комплектів безпілотників, кожен з яких обійдеться їм у 1,8 млн грн. В комплект увійдуть тринадцять обладнань, зокрема, квадрокоптер DJI Matrice 200 V2 за ціною 225 тис. грн (з ПДВ) та камера Zenmuse Z30, яка коштує 103 тис. грн. Комплекти придбають в рамках проекту «Візуальний контроль за функціонуванням пунктів пропуску» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 (Європейський Інструмент Сусідства).

На торгах фірма-переможець змагалася з ТОВ «Український центр безпілотних технологій». До тендеру не допустили фірму «Смарт трейдінг груп», яка зазначила в довідках невідповідний колір причепу та акумулятор до квадрокоптера. Під час аукціону учасники знижували свої пропозиції, відтак ціна фірми «Квадрокоптер» була на 51 тис. грн дешевшою.

Номер телефону компанії «Український центр безпілотних технологій» вказаний як номер фірми «Квадрокоптер» в переліку висновків санітарно-епідеміологічної експертизи за серпень 2018 року. Також довідки обох фірм про матеріально-технічну базу мають однаковий дефект друку чи сканування.

Фірма «Квадрокоптер» зареєстрована 2006 року в Києві. Її власником є Володимир Трояк, а директором – Олександр Горбач.

Компанія «Український центр безпілотних технологій» зареєстрована 2016 року в Києві. Вона належить Михайлові Ковтуну та Віталію Пластуну, який також володіє торгівельною фірмою «Оріон-Плюс».

Учасники вшосте зустрічаються на торгах, при цьому в трьох закупівлях фірма «Український центр безпілотних технологій» не завантажувала всіх потрібних документів. Компанії конкурували в закупівлі комплексів безпілотників для Львівського прикордонного загону та торгах Луцького прикордонного загону. В цих тендерах фірму «Смарт трейдінг груп» також не допустили до аукціону через аналогічні помилки в документах.

Протягом 2018-2019 років фірма «Квадрокоптер» отримала замовлень на 37,8 млн грн, а компанія «Український центр безпілотних технологій» підписала лише один договір на 93 тис. грн.