НАЗК склало протоколи про корупцію на всіх чиновників, які літали в Брно коштом Синютки

27 Лютого 2019

Національне агентство з питань запобігання корупції 20 лютого склало протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, стосовно Ірини Гримак, заступника голови Львівської облдержадміністрації, Любомири Мадзій, директора департаменту освіти і науки, та Романа Филипіва, екс-директора департаменту економічної політики ЛОДА. Про це «Наші гроші. Львів» дізналися з відповіді НАЗК на інформаційний запит.

Так само раніше, 6 лютого, аналогічний протокол склали відносно Наталії Хмиз, яка очолювала департамент агропромислового комплексу ЛОДА.

Усі вони у жовтні 2017 року злітали до Брно (Чехія) і назад до Львова чартерним рейсом, який оплатив ще один пасажир – голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Літак Онуру, яким делегація ЛОДА скористалася для перельоту в Брно і додому

Нагадаємо, як встановили «Наші гроші. Львів», реактивний літак бізнес-класу Falcon 2000, яким команда Синютки літала в Брно, належав «Онуру» – одному з найбільших в області підрядників з ремонту доріг. За переліт Синютка сплатив символічні 29,8 тис. грн.

НАЗК склало протоколи на службовців, бо фактично вони отримали подарунок від Олега Синютки у вигляді оплати перельоту на суму 4842 грн на кожну особу.

Водночас НАЗК не побачило проблем в тому, що Синютка сплатив за переліт лише 29,8 тис. грн, хоча його ринкова вартість є значно вищою. Як пояснив тоді голова ЛОДА, він «поторгувався». НАЗК, написано у відповіді на запит, перевірило дотримання Олегом Синюткою вимог законодавства про дотримання обмежень щодо отримання подарунку і порушень не виявило.

Згідно з даними Судової влади, протоколи відносно Наталії Хмиз, Ірини Гримак, Любомири Мандзій та Романа Филипіва вже скерували до Галицького районного суду Львова. В усіх випадках призначено склад суду.