Департамент фінансів міськради без тендеру скупився меблями у родини начальниці

18 Лютого 2019

Департамент фінансів та бюджетної політики Ужгородської міської ради 11 лютого підписав договір з приватним підприємцем Ростиславом Сіриком на постачання офісних меблів вартістю 195,4 тис. грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Для закупівлі не проводили конкурс, бо сума не перевищує поріг у 200 тис. грн для товарів. Згідно з договором, 27-річний підприємець поставить 63 одиниці меблів. Серед них офісні столи по 5,9 тис. грн, шафи для одягу вартістю понад 5 тис. грн, тумби по 4,9 тис. грн та інше. Вже наступного дня, 12 лютого, департамент заплатив за меблі повну суму, свідчать дані порталу Є-Дата.

Про досвід Ростислава Сірика у виготовленні чи продажу меблів в інтернеті взагалі не має інформації. А в держзакупівлях, за даними Prozorro, його досвід теж незначний. Раніше він отримав лише одне замовлення від того ж Департаменту Ужгородської міськради на постачання 68 одиниць офісних меблів на 195 тис. грн.

Цей договір, знову ж таки без конкурсних процедур, підписали 7 листопада 2018 року, при цьому Ростислав Сірик зареєструвався підприємцем лише за дванадцять днів до цього.

Як розповіла «Наші гроші. Львів» Олена Митровцій, заступник головного бухгалтера департаменту, вперше цього постачальника меблів знайшли завдяки оголошенням, які «висіли по місту». Крім того, за її словами, важко було знайти такого постачальника, який би виконав замовлення в короткий термін і за нормальну ціну.

Втім Ростислав Сірик також є родичем керівника Департаменту фінансів та бюджетної політики Ужгородської міськради Лесі Гах. Син Лесі Гах Юрій одружений на сестрі Ростислава Сірика Романні.

Дівоче прізвище Романни Гах – Сірик (прінт-скрін з її сторінки в соцмережі Однокласники)

Договір на постачання меблів підписувала Леся Гах

З їх сторінок у Facebook стало відомо, що подружжя Юрій та Романна Гах активно займаються виготовленням меблів. Їх студія під назвою Romanna працює в Ужгороді з 2010 року. Тиждень тому Юрій Гах шукав монтажників меблів.

Юрій та Романна Гах на сторінці студії меблів Romanna у Facebook

Студія меблів родини Гах в Ужгороді (фото з Facebook)

Як приватні підприємці вони виконували дрібні замовлення від бюджетників, втім лише Романна Гах підписувала договір з одним із департаментів Ужгородської міськради.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії