Комунальники злили 2-мільйонний тендер на користь партнера по покеру мера міста Берегове

14 Лютого 2019

Управління міського господарства та благоустрою Берегівської міської ради за результатами відкритих торгів замовило комунальні послуги зі збирання, вивезення та захоронення побутових відходів з вулиць та кладовищ міста Берегове вартістю майже 1,7 млн грн у ТОВ «Берег Вертікал». Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Договором, який діятиме до кінця цього року, передбачено вивезення 11 тис. куб. м сміття.

Конкурентом «Берег Вертікал» виступало місцеве комунальне підприємство «Міська шляхово-ремонтно-будівельна дільниця», засноване міськрадою. Пропозиція комунальників повністю відповідала очікуваній вартості і була на 16999 грн дорожчою. Крім того, ця різниця дорівнює мінімальному кроку під час торгів, встановленому замовником.  В результаті комунальники під час аукціону ціну так і не знизили.

Також конкуренти подали документи на Prozorro з різницею лише у півгодини, хоча до кінцевого терміну було ще кілька днів.

Конкуренти завантажили одним файлом ідентичні довідки по статті 17 ЗУ «Про публічні закупівлі», хоча замовник вимагав їх у довільній формі. У довідках також є однакові помилки.

Крім того, ці та інші довідки містять однаковий дефект друку (дві крапки), що свідчить про користування «конкурентами» одним пристроєм.

Головний бухгалтер «Міська шляхово-ремонтно-будівельна дільниця» Валентина Нодь на запитання журналіста «Наші гроші. Львів» про те, чи користується КП одним принтером з «Берег Вертікал» відповіла: «Є таке. У нас містечко маленьке». Однак на подальші запитання відповідати відмовилася і кинула слухавку.

Основним власником ТОВ «Берег Вертікал» є Микола Якимець (76%), депутат Берегівської міськради. Рештою володіють два угорські акціонерні товариства «Вертікал» та «Секом».

Микола Якимець та Берегівський міський голова Золтан Бабяк входять до числа засновників ГО «Клуб спортивного покеру Закарпаття» та ГО «Фонд Верке».

На аукціонах КП зустрічалося з «Берег Вертікал» ще чотири рази, з яких одна закупівля не була успішною, а в ще трьох випадках також перемогли приватники.

Загалом ТОВ «Берег Вертікал» отримало замовлень від управлінь Берегівської міськради на майже 12,7 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії