Керівник стрийського КП, якого затримали за 680 тис. грн хабара, «спалився» на закупівлі грейдера. Подробиці справи

06 Лютого 2019

Пособницею керівника «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств» Василя Васьковича, якого затримали зі стріляниною після отримання хабара у розмірі 680 тис. грн, виявилась засновниця та директорка ТОВ «Вершина юа» Аліна Рудь з Полтавської області.

Про це «Наші гроші. Львів» дізналися з ухвали Галицького районного суду Львова, опублікованої в судреєстрі 4 лютого. 29-річній Аліні Рудь суд призначив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту: їй заборонено покидати місце проживання вночі, з 22:00 до 07:00 год.

З документу також випливає, що слідчі обласної поліції зацікавились Васьковичем ще восени 2018 року. Тоді 25 вересня вони зареєстрували кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 5 ст. 191 ККУ.

Фірма Аліни Рудь «Вершина юа», яка була створена в 2016 році, тричі брала участь у закупівлі самоскида MAN «Стрийським міським комбінатом комунальних підприємств», перші дві з яких були невдалими, оскільки тендерний комітет відхиляв усі пропозиції. З третьої спроби КП таки замовило самоскид вартістю майже 2,3 млн грн у її компанії.

Цей тендер вона розіграла з чоловіком своєї бухгалтерки Євгенієм Юр’євичем з міста Лубни. У своїх довідках «конкуренти» вказували однакових працівників.

Втім, як випливає з ухвали суду, Василь Васькович «спалився» на іншій закупівлі. І вона пов’язана з вже згаданим Євгенієм Юр’євичем. Він з другої спроби зумів продати Стрийському комбінату автогрейдер вартістю 2,23 млн грн. На перших торгах відхилили всі пропозиції. А в других він переміг, змагаючись з підприємцем Людмилою Сакалюк з того ж міста Лубни без необхідного переліку документів.

Саме ця закупівля згадана в судовій ухвалі щодо обрання запобіжного заходу Аліні Рудь. Попри те, що в договорі не вказано рік випуску придбаного грейдера, в ухвалі зазначено про десятирічний автогрейдер ГС 14.02 (2008 року випуску).

Грейдер ГС 14.02 (фото з prom.ua)

В техвимогах торгів було зазначено, що грейдер має бути новий або з пробігом не більше 1 тис. мотогодин, укомплектований грейдерним відвалом, бульдозерним відвалом та розпушувачем-кірковщиком. Новий грейдер ГС 14.02 нині на ринку коштує 2,6 млн грн, а користований 2007 року випуску – 1,52 млн грн. В оголошеннях не зазначено, яке обладнання йде в комплекті.

Нагадаємо, Василя Васьковича та директорку фірми «Вершина юа» затримали 31 січня. Остання, згідно з прес-релізом Прокуратури Львівської області, «забезпечувала імітування добросовісної участі суб’єкта підприємництва у тендерній закупівлі та переводила в готівку отримані від злочинної схеми кошти».

4 лютого Васьковичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 1 млн грн застави.

Директор «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств» Василь Васькович неодноразово був фігурантом публікацій «НГ.Львів», зокрема розслідування «Комбінат приватного господарства», в якому ми описували низку схем, за якими фірми та приватні підприємці пов’язані із Васьковичем отримували понад третину коштів, яке витрачало міське підприємство.

Затримання відбувалося в Києві (фото Олександр Гусєв)

Лише ТОВ «Комунальник 1», яке раніше належало Василеві Васьковичу і де він досі працює механіком за сумісництвом, за неповний 2017 рік отримало 19,5 млн грн бюджетних коштів, з яких левова частка саме замовлення від «Стрийського міського комбінату» та підрозділів Стрийської міської ради. Сьогодні власником «Комунальника 1» є Андрій Іськів, який очолював ТОВ «Євроасфальт», яке також належить Васьковичу.

Крім цього, «Стрийський комбінат» співпрацює з маловідомим підприємцем Віталієм Мнихом, який у якості контактного номера телефону використовує мобільний дочки Васьковича ‒ Соломії Пак.

На ринку комунальних послуг у Львівській області також активно працюють афільовані з Васьковичем фірми «Комунальник 2» та дочірнє підприємство «Комунальник 1» «Комунальник плюс», останнім підприємством керує донька Васьковича Соломія Пак, а в першому вона є засновницею.