Зареєстрований через день після оголошення тендеру 20-річний підприємець постачатиме свинину в реабілітаційний центр

31 Січня 2019

Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр уклав договір з приватним підприємцем Юрієм Олійником на закупівлю свинини вартістю 251,9 тис. грн. Про це йдеться у системі публічних закупівель Prozorro.

Підприємець поставить центру дві тонни свинини без кості за ціною майже 126 грн/кг. Згідно з даними Державної служби статистики, середні роздрібні ціни на свинину у Тернопільській області у грудні 2018 року становили 104 грн/кг. На львівському гуртовому ринку «Шувар» по 125 грн за кг можна придбати вирізку, а свинна лопатка (без кістки) коштує 83 грн/кг, полядвиця – 116,5 грн/кг (ціни наведено станом на 29 січня 2019 року).

Суперниками 20-річного Юрія Олійника на тендері стали ще два підприємці з Тернополя – Роман Галаван та Василь Яхван. Галаван не надав усіх необхідних документів, які вимагав замовник. Він завантажив лише пакет реєстраційних документів включно з копією паспорту й анкету учасника.

Переможець торгів Юрій Олійник зареєструвався підприємцем лише 5 грудня 2018 року, тобто через день після публікації навчально-реабілітаційним центром оголошення про закупівлю м’яса. На підтвердження свого досвіду він надав договір з ПП «Галичина-Агро», де директором є його конкурент Роман Галаван.

Цей та ще один договір на підтвердження досвіду було укладено на наступний день після реєстрації Олійника підприємцем – 6 грудня. Бізнес-партнером Романа Галавана у «Галичина-Агро» є мати Юрія Олійника Світлана Олійник.

У документації Юрія Олійника вказано, що він користується авто у свого суперника Романа Галавана за довіреністю. Окрім того, на інші закупівлі підприємці подавали довідки, які схожі за структурою та мають однакові помилки.

Сам же Роман Галаван орендує холодильне приміщення у ТОВ «Микулин», де він колись володів часткою у статутному капіталі, а нині директором та співвласником якого є Роман Олійник, батько 20-річного підприємця Юрія Олійника. Останній для участі у закупівлях також подає документи від підприємства «Микулин», наприклад, свідоцтво на нерухоме майно, технічний паспорт тощо.

Загалом, Роман Галаван зустрічався у закупівлях з Юрієм Олійником чотири рази, з його батьком – Романом Олійником – п’ять.

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED