Група пов’язаних між особою учасників «розпиляли» на тендерах понад 30 мільйонів

31 Січня 2019

Чотири пов’язаних учасники тендерів у Чернівецькій області, конкуруючи між собою, у 2018 році підписали договорів на майже 30,9 млн грн.

Як виявили експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» під час аналізу закупівель у Чернівецькій області, на торги ходили чотири пари змовників. Так, ТОВ «ЛК Машинері» конкурувало з пов’язаними з ним підприємцями Михайло Луциком та Петром Микитюком, а також ці підприємці змагалися між особою.

Наприклад, «ЛК Машинері» та Михайло Луцик змагалися за підряд з будівництва водопроводу у Чернівцях вартістю 5,2 млн грн. Обидва учасники у кількох довідках, які вимагали в довільній формі, зробили однакові помилки, пропустивши літеру «н».

Так само усі сторінки їх документів містять однакові дефекти друку чи сканування (крапки внизу сторінки), що свідчить про користуванням одним пристроєм. І компанія, і підприємець користувалися однаковим номером телефону +380506714440.

Клікніть на зображення для збільшення

Цим же номером телефону користується і підприємець Петро Микитюк, який конкурував з «ЛК Машинері» у нещодавній закупівлі «Калинівського ринку» на послуги прибирання снігу. «Конкуренти» подали пропозиції з різницею у 5 хвилин.

Крім того, згідно з довідкою про працівників, «ЛК Машинері» конкурує на торгах зі своїм же працівником. Петро Микитюк працює машиністом бульдозера.

На старіших торгах на послуги з оренди автомобілів для «Калинівського ринку», Луцик та Микитюк не тільки подавали довідку з однаковими помилками.  У довідці «Анкета учасника торгів» обидва учасника зазначили однаковий розрахунковий рахунок у одному і тому ж банку та ідентифікаційний код.

Крім того, ТОВ «ЛК Машинері» пов’язане зі ще одним «конкурентом» – ПП «Алекс Промбуд», з яким змагалося загалом 12 разів. Як виявили експерти Центру, вони подавали пропозиції з незначною різницею в часі, робили однакові довідки, які вимагали в довільній формі, які також містять однакові дефекти друку або сканування.

Крім того, у довідках про матеріально-технічну базу «Алекс Промбуд» вказує, що орендує багато техніки у вже згаданого підприємця Михайла Луцика.

ТОВ «ЛК Машинері» належить Ігорю Старикову з Чернівців. Згідно з YouControl, минулоріч компанія отримала держзамовлень на понад 20,7 млн грн, усі від Чернівецької міськради. ПП «Алекс Промбуд» чернівчанина Олексія Боднарашека у 2018 році зібрало замовлень на 8,9 млн грн, усі вони також були від Чернівецької міськради, а також одне від КП «Чернівціводоканал», засноване тою ж міськрадою.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії