Тернопільська родина отримала замовлень на понад 3 мільйони, змагаючись між собою

21 Січня 2019

Тернопільська університетська лікарня підписала договір про закупівлю хліба на 456,7 тис. грн з підприємницею Анастасією Корнієнко. Про це йдеться у системі публічних закупівель Prozorro.

Згідно з договором, замовили два види хліба: пшеничний по 13,3 грн/кг і житньо-пшеничний – по 11,6 грн/кг, що нижче середніх роздрібних цін, зафіксованих Державною службою статистики в області у грудні 2018-го.

Окрім підприємиці, участь у тендері взяло ще три учасники – підприємець Іван Хіта, ТОВ «Агробізнес» і ТОВ «Івано-Франківський хлібокомбінат», чиї пропозиції були дорожчими.

В документах Анастасії Корнієнко та Івана Хіти наявні спільні недоліки друку/сканування. Також візуально схожими є почерки, якими підписані копії. Разом вони зустрічалися на торгах шість разів.

Сама ж Анастасія Корнієнко зареєстрована у соціальній мережі «Фейсбук» під прізвищем Хіта та, як виявилося, є донькою підприємця Івана Хіти.

Конкурує з донькою не лише її батько, а й мати. Дружина Івана Хіти – Марія зустрілася з нею в закупівлі хліба управління освіти і науки Тернопільської міськради на понад 2 млн грн.

Окрім Анастасії Корнієнко, бізнесом займається ще один підприємець Дмитро Корнієнко, який є її чоловіком. Зокрема, спільними у обох є автівки та виробничі потужності, які вони вказують в документах.

Скрін з паспорту Анастасії Корнієнко

Дмитро Корнієнко також конкурує у закупівлях із свекрухою Марією Хітою – 5 разів, а з тестем Іваном Хітою – ще 9 разів. З останнім підприємець має спільних працівників – продавця та водія.

Разом сім’я отримала замовлень на понад 3 млн грн, змагаючись між собою. Наразі підприємець Іван Хіта очікує на позитивне рішення тендерних комітетів у двох закупівлях на суму понад 700 тис. грн та 3 млн грн, де він також конкурує з власною донькою.

Згідно із ЗУ «Про публічні закупівлі», донька з матір’ю та батьком є пов’язаними особами, а тому тендерні комітети зобов’язані відхиляти їх пропозиції, подані на одні торги.

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED