Кременецька міськрада незаконно віддасть тернополянам 28 млн грн за оновлення очисних споруд

21 Січня 2019

Управління архітектури, житлово-комунального господарства та земельних відносин Кременецької міської ради 16 січня підписало договір з ТОВ «Проф Буд» на реконструкцію міських очисних споруд Кременця за 27,5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Замовлення здійснили за неконкурентною переговорною процедурою, обгрунтувавши це відсутністю конкуренції на ринку. Однак вона насправді існує, бо в серпні минулого року на невдалі торги на цю реконструкцію прийшли три фірми.

В детальному обгрунтуванні замовник пояснив, що підписати договір з компанією «Проф Буд» його зобов’язав Господарський суд Тернопільської області (суддя Світлана Хома).

Згідно з рішенням суду, фірма «Проф Буд» у вересні 2018 року подала позов до суду на дії замовника, який у попередній закупівлі спочатку хотів укласти угоду саме з «Проф Будом», а потім визнав торги такими, що не відбулися «у зв’язку із неможливістю усунення порушень».

Замовник зробив це після листів Держаудитслужби та Департаменту захисту економіки місцевої поліції про те, що документи жодного учасника не відповідали встановленим вимогам.

Під час розгляду справи в суді виявилося, що замовник зробив помилку у протоколі – тендерний комітет мав би не «визнати торги такими, що не відбулися», а «відмінити торги». Така плутанина в термінах дозволила «Проф Буду» перемогти в суді. Втім суд не лише визнав недійсним рішення тендерного комітету, а й зобов’язав управління укласти договір з «Проф Будом».

Юрист Bihus.info (проект «Тисни») Євген Воробйов розповів «Наші гроші. Львів», що суд в таких випадках не може зобов’язувати підписувати договір.

«Раніше, до 2012 року, суд ще міг винести таке рішення. Однак нині він не може зобов’язати замовника підписати договір. Суд міг лише зобов’язати комітет ще раз розглянути пропозиції, переглянути своє рішення тощо. Замовник однозначно мав звернутися з апеляційною скаргою на таке рішення суду», − зазначив Євген Воробйов.

Водночас управління Кременецької міськради апеляційної скарги не подало, а виконало рішення після судового наказу.

Згідно з угодою, фірма оновить каналізацію до кінця 2020 року. При цьому вона отримає 737 тис. грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 978 тис. грн.

ТОВ «Проф Буд» зареєстроване у січні 2019 року в Тернополі. Її власником та водночас керівником є місцевий житель Олександр Коломійчук.

Раніше «НГ. Львів» повідомляли, що до травня 2018 року Коломійчук також був засновником та директором ТОВ «Газ-Пласт-Буд». Нещодавно це підприємство оштрафувала адмінколегія Тернопільського територіального відділення АМКУ на 480 тис. грн за порушення закону «Про захист економічної конкуренції».

Антимонопольники з’ясували, що фірма разом із товариствами «Крем Буд» та «Тербуд» імітувала конкуренцію на чотирьох торгах від управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міськради. Після цього рішення АМКУ у ТОВ «Газ-Пласт-Буд» змінилася адреса та засновник.

Протягом 2018-2019 років фірма «Проф Буд» отримала замовлень на 155 млн грн, враховуючи поточну угоду. Серед них – будівництво спорткомплексу в райцентрі Бережани за 52,8 млн грн.