Потомствений різьбяр з Трускавця вкладе в новороздільську «Сірку» 23 млн грн за п’ять років

18 Січня 2019

Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській області 28 грудня 2018 року підписало угоду на продаж 100% акцій ПАТ «Новороздільське гірничо-хімічне підприємство «Сірка» з ТОВ «Роздільська цегла» за 15,15 млн грн. Про це стало відомо з системи електронних продажів «Prozorro. Продажі».

Згідно з умовами продажу, ТОВ «Роздільська цегла» повинне зберегти на придбаному підприємстві основні види діяльності та протягом п’яти років інвестувати в підприємство не менше 23 млн грн в технічне переоснащення та оновлення основних фондів товариства, підвищення якості продукції. Покупець також зобов’язався не допускати заборгованості з виплати зарплати і податкових платежів та не звільняти працівників.

Новороздільське гірничо-хімічне підприємство «Сірка» (фото: Prozorro)

Аукціон відбувся за методом покрокового зниження стартової ціни, яка становила 89,11 млн грн. Мінімальний крок аукціону був 891,05 тис. грн. Нагадаємо, у вересні 2018 року акції «Сірки» вже виставлялись на аукціон за ціною 178,21 млн грн та були одним з найдорожчих лотів на «Prozorro. Продажі», проте тоді аукціон не відбувся.

Цього разу участь взяли двоє учасників. Конкуренцію переможцю складало ТОВ «Торговий дім Карпати НР», яке запропонувало кращу ціну – 16,04 млн грн, тобто більшу на 890 тис. грн. Проте пропозицію відхилили. Згідно з протоколом відхилення, підприємство не подало повний пакет документів – відсутні довідка про річну (квартальну) звітність. Торговий дім оскаржив відхилення, оскільки фірма створена лише 30 листопада 2018 року – за 10 днів до дати проведення аукціону, та просто не може ще мати відповідної звітності. Проте скаргу фірми не підтримали.

Заступниця начальника регіонального відділення ФДМУ по Львівській області Наталія Горлач в коментарі «НГ.Львів» наголосила, що згідно з законодавством, така довідка є обов’язковою:

«Законодавець передбачив, що юридична особа повинна мати принаймні квартальну звітність. Новий закон дуже спростив саму процедуру продажів, але чітко визначив перелік документів», – каже Горлач.

Проте вона також розповіла, що профільна комісія, яка розглядала звернення ТД «Карпати НР», рекомендувала адміністратору, тобто ДП «Прозорро», звернутися до міністерства з проханням ініціювати питання внесення змін до нормативно-правових актів щодо подачі фінансової звітності новостворених підприємств.

«Система «Prozorro. Продажі», фактично, визнала, що це потребує внесення змін до нормативно-правових актів. З іншого боку, думаю, законодавець і не передбачав, що переможцем аукціону з умовами, коли є інвестиційні зобов’язання та конкретні вимоги, може стати підприємство, створене за тиждень до аукціону», – каже Горлач.

Андрій Бердаль (фото: Facebook)

Актуальний переможець аукціону ТОВ «Роздільська цегла» зареєстроване в смт. Розділ (Миколаївський район) півтора роки тому. На посаді начальника виробництва тут працює колишній директор РДГХП «Сірка» Орест Копач (1995-2001).  А директором та засновником є 32-річний Андрій Бердаль.Він прописаний у Трускавці (Львівська область) і є «представником п’ятого покоління мистецької династії Бердаль». Його прадід, дід та батько були різьбярами по дереву. Андрій Бердаль  також отримав диплом майстера різьблення по дереву, але пізніше почав займатися живописом.

Сьогодні його картини виставлені в київській галереї KyivGallery за цінами від 20 до 65 тис. грн. Він також бере активну участь мистецьких виставках та «вважає мистецтво своїм покликанням в житті».