Два фірми одного власника з однаковим логотипом «розпиляли» торги на ваги для залізниці

Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» підписала договір ТОВ «Ваговимірювальні системи-Пром» вартістю 78 тис. грн на постачання 30 платформних ваг.

Як повідомляє ZAXID.NET, під час цієї закупівлі «Львівська залізниця» проігнорувала очевидні порушення учасників торгів і вибрала переможця з двох фірм одного й того ж дніпровського підприємця.

Так, інший учасник торгів, компанія «Ваговимірювальні системи-Сервіс», запропонувала на 18 тис. грн дорожчу ціну. Фірми-конкуренти мають одного й того ж власника Дмитро Полуектова, який володіє 100% «Ваговимірювальних систем-Пром» та 75% «Ваговимірювальних систем-Сервіс». Своєї пов’язаності компанії не приховували і від тендерного комітету, подавши документи з однаковим брендуванням – великою літерою «B».

Як розповів виконавчий директор «Центру громадського моніторингу та досліджень Юрій Кузько, у цій закупівлі є два порушення. «Перше – це змова учасників тендера: маємо фірми з дуже схожою назвою, з одного міста, в яких одні власники. Друге порушення – це зі сторони замовника, «Львівської залізниці», яка мала відхилити пропозиції змовників і скасувати тендер», – пояснив Юрій Кузько.

Він також розповів, що часто, коли трапляється змова учасників тендера, то замовник не має впливу на ситуацію, а такими речами займається Антимонопольний комітет. Але в цьому випадку замовник сам мав право скасувати закупівлю через порушення.

«У законі «Про публічні закупівлі» чітко вказано, що замовник зобов’язаний відхилити пропозиції учасників, які є пов’язаними особами (а пов’язаними вважаються особи, які володіють більш як 25% статутного капіталу іншого учасника). У нашому випадку одна особа володіє 75% статутного капіталу однієї компанії та 100% іншої», – додав Юрій Кузько.

Дмитро Полуектов, повідомляє видання, також володіє ТОВ «Компанія “Ваговимірювалині системи”», яка у серпні 2018 року вже ставала переможцем тендеру «Львівської залізниці» на будівництво вагонних ваг на станції «Чоп». Усі фірми Полуектова входять у групу компаній «Ваговимірювальні системи» та володіють заводом ваговимірювального устаткування в Дніпрі.