Залізничники обирали ремонтника гідравліки серед харків’ян з одного кубла

18 Січня 2019

Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» за результатами відкритих торгів замовила послуги з технічного обслуговування гідравлічного обладнання у харківського ТОВ «Екотехносервіс» за 269 тис. грн. Про це йдеться у системі публічних закупівель Prozorro.

З підприємством уже підписали договір, згідно з яким відповідне обслуговування трьох гідравлічних установок у Стрию та Львові мають забезпечити протягом року, до 23 грудня.

Крім переможця участь у закупівлі взяла ще одна харківська фірма «Харківагрозапчасть». Остання запропонувала виконати ремонт за 250 тис. грн та виграла у торгах. Однак протягом відведених п’яти днів вона так і не завантажила потрібних документів для підписання договору. Таким чином тендерний комітет прийняв дорожчу пропозицію «Екотехносервісу».

Конкуренти взагалі не знижували своїх пропозицій під час аукціону, а ціна переможця майже відповідала очікуваній.

Згідно з даними Clarity, «Екотехносервіс» і «Харківагрозапчасть» на торгах зустрічалися 38 разів. У статутах обох компаній наявні спільні дефекти друку/сканування.

Крім того, у документах «Харківагрозапчасть» зазначає, що орендує приміщення у фірми «Севарис». Це ж саме підприємство «засвітилося» й у документації «Екотехносервісу». Зокрема, «Севарис» підготувало для нього відгук про попередній досвід співпраці.

Пов’язаними між собою також є засновники обох фірм. Зокрема, власниця «Екотехносервісу» Олена Середа була засновницею херсонської фірми «Інтертехком». У «Інтертехком» керівником працювала засновниця «Харківагрозапчасть» Ольга Бондаренко.

Сьогодні «Інтертехком» має іншого власника та директора і навіть конкурує з колишньою засновницею та директоркою. До прикладу, на торгах з «Екотехносервіс» фірма зустрілася 12 разів, з «Харківагрохзапчасть» – 9. Причому теперішній директор «Інтертехком» Володимир Сідаш співпрацює з «Харківагрозапчасть» як приватний підприємець.

Поєднують фірм-конкурентів також родинні зв’язки. Зокрема, у «Харківагрозапчасть» на посаді електромонтажника-налагоджувальника працює Михайло Середа, чоловік власниці «Екотехносервісу» Олени Середи. Окрім того, обидва підприємства на інші тендери подають аналогічні скани його диплому.

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED