Прокуратура Закарпаття розслідуватиме переплату за вантажівку для Басейнового управління

Прокуратура Закарпатської області 9 січня відкрила кримінальне провадження щодо Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса за підозрою у придбанні вантажного автомобіля за завищеною ціною. Про це повідомила ГО «Центр громадського моніторингу і досліджень».

Провадження відкрили за ч.2 ст.364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) після звернення експертів «Центру громадського моніторингу і досліджень».

У грудні 2018 року Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса купило cідельний тягач для транспортування напівпричепа ваговоза Vovlo FH 2008 року випуску в ТОВ «Доміон Авто Груп» за 1,05 млн грн. Однак на сайті auto.ria схожий тягач коштує 604 тис. грн, його також продають за 720 тис. грн. Відтак Басейнове управління ймовірно купило вантажівку майже вдвічі дорожче, аніж вона коштує на ринку.

Фірма «Доміон Авто Груп» зареєстрована 2017 року в районному центрі Хуст. Її власником є Віталій Добош, якому також належить ТОВ «Доміон». Протягом 2018-2019 років фірми отримали лише поточне замовлення.

Ці дві фірми, а також ТОВ «Авто Континент Груп» та ТОВ «Брок Інвест Груп» фігурують в кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 358 та ч. 2 ст. 364 ККУ (підроблення документів та зловживання службовим становищем). Згідно з ухвалою за 2018 рік, Віталій Добош протягом щонайменше останніх двох років платив працівникам митниці, аби ті проводили розмитнення авто за схемою мінімізації сплати митних платежів та ввізного ПДВ. Усі ухвали у цій справі датовані травнем 2018 року. З того часу ніяких нових документів в судовому реєстрі не з’явилося.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії