Фірма та підприємець з одним принтером поборолися за прибирання Чернівців

15 Січня 2019

Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради 3 січня підписав договір з ПП «Санітарія» на прибирання Чернівців за 1,3 млн грн за результатами торгів у дев’ятому лоті.  Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, підприємство доглядатиме вул. Головну, вул. Південно-Кільцеву, вул. Сидора Воробкевича та бульвар Героїв Крут до кінця 2019 року. «Санітарія» прибиратиме тротуари та газони, коситиме траву і вивозитиме сміття.

Фірма-переможець змагалася з підприємцем Олександром Березовським, і під час торгів учасники не знижували своїх пропозицій, однак ціна підприємства була на 54 тис. грн дешевшою.

Обоє учасників подали ідентичні довідки, які замовник вимагав у довільній формі: довідки про захист довкілля, про доступ до персональних даних тощо. Ці документи також мають однакові дефекти друку/сканування.

Інші довідки редакція перевірити не змогла, бо конкуренти завантажили їх як конфіденційні. Однак у довідках на інших торгах вони подавали спільних працівників. Наприклад, підприємець Березовський вказував директора «Санітарії» Віталія Якубенка своїм майстром.

Чернівецьке підприємство «Санітарія» працює на ринку з 2003 року. Його власником є радник мера Чернівців з житлово-комунальних питань на громадських засадах Олександр Пєстов. Він володіє низкою фірм, зокрема, ТОВ «Інвестжитлосервіс», ТОВ «Інвестсервіс Чернівці» та ПП «Управдом». Протягом 2018-2019 років «Санітарія» отримала лише поточне замовлення.

Олександр Березовський зареєстрований як підприємець в 2017 році. Протягом цього часу він не отримав жодного держзамовлення та взяв участь лише у двох закупівлях.

Загалом департамент оголосив закупівлю на 13 лотів, очікувана вартість яких становила 45,6 млн грн. На сьогодні торги відбулись у шести лотах, а інші скасували через недостатню кількість учасників.

Доглядати вулиці Чернівців також будуть підприємиця Марія Каленчук за 4,6 млн грн, ТОВ «Єврокомунбуд» за 4,6 млн грн та ПП «Порядок в домі» за 4,6 млн грн. Тендерні документи останньої фірми мають такі ж дефекти друку, що й довідки ПП «Санітарія» та підприємця Олександра Березовського.

Чернівецькі медіа раніше писали, що засновник ПП «Порядок в домі» Ілля Липка є родичем депутата Чернівецької міськради Михайла Яринича. Ще 3 січня Липка шукав роботу супервайзера та територіального менеджера. Фірма «Єврокомунбуд» ще донедавна належала Анастасії Калитюк, яка, як стверджували журналісти, працює лаборанткою юридичної клініки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Вона, за їхніми матеріалами, наближена до депутата Чернівецької міськради від фракції «Рідне місто» Віталія Михайлішина та його помічника Дмитра Паладяна.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії