«Львівелектротранс» ігнорує рішення суду та продовжує приховувати інформацію про кошти та майно підприємства

20 Грудня 2018

Львівське комунальне підприємство «Львівелектротранс» вперто приховує інформацію про використання коштів підприємства та відмовляється оприлюднити інформацію про отримані та передані в оренду транспортні засоби й нерухоме майно, не зважаючи на черговий програш в суді.

Нагадаємо, 3 грудня набрала законної сили постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду, який відхилив апеляційну скаргу «Львівелектротрансу» та знову зобов’язав комунальне підприємство дати відповідь на запит журналістів.

Запит стосувався інформації про отримані та передані в оренду нерухомість та транспортні засоби комунального підприємства, з вказанням даних про орендарів та вартість оренди. Підприємство надіслало відмову, яку обґрунтували тим, що не є розпорядниками запитуваної інформації як публічної. ЛКП вважає, що не підпадає під дію ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Відтак, журналісти звернулись до суду та двічі виграли.

Офіційно, комунальне підприємство ознайомилось з постановою суду 17 грудня.

Вчора, 19 грудня, прес-секретар підприємства речник КП «Львівелектротранс» Іван Бондар повідомив, що підприємство не буде надавати запитувану інформацію. Таку позицію підприємства, речник оприлюднив не на офіційному порталі «Львівелектротранс», а на приватному сайті «Гал-Інфо».

Він заявив, що адміністрація ЛКП «Львівелектротранс» має намір оскаржити обидва судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у касаційному порядку.

«Постанова прийнята судом без врахування доводів апеляційної скарги щодо порушення норм процесуального права та неправильного застосування норм матеріального права», – вважає Іван Бондар.

Крім того Бондар натякає на непрофесійність журналіста «НГ.Львів» та заявляє, що «запит на інформацію, що є предметом спору, носить штучний характер, що не пов’язаний із журналістською діяльністю».

Натомість, медіа-юрист Олександр Золотухін каже чітко, що «Львівелектротранс» просто намагається уникнути відповідальності та шукає шляхи обійти закон.

«Підприємство у своєму відзиві на позов вказало посилання на інформацію лише про бюджетні кошти і самостійно зробило висновок про відсутність у запиті інформації щодо бюджетних коштів. Однак, судами було встановлено, що бюджетні кошти – це дещо ширше поняття і посилання «Львівелектротрансу» на недоскональність статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» було категорично відхилене та не враховане».

Крім того, юрист наголошує, що постанова суду 3 грудня набрала законної сили, а отже, повинна бути виконана.

«Бажання «Львівелектротрансу» оскаржувати рішення до Верховного Суду не знімає з них обов’язку негайно його виконати. У випадку невиконання судового рішення, воно може бути виконане в примусовому порядку через органи виконавчої служби. Якщо ж «Львівелектротранс» й через виконавчу службу не захоче його виконувати, то за такі дії передбачена кримінальна відповідальність», – каже Золотухін.