Депутати Львівської міськради хочуть збільшити кількість закупівель без конкурсів

18 Грудня 2018

Депутати Львівської міської ради Андрій Карбовник та Остап Доскіч пропонують збільшити пороги проведення закупівель на роботи в Prozorro з 500 тис. грн до 1 млн грн. Відповідний проект ухвали опублікували на порталі депутатів ЛМР, повідомляє «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Згідно з проектом, депутати ініціюють скасування Рішення виконкому ЛМР від 13.01.2016 №13 «Про здійснення електронних закупівель у м. Львові». Натомість пропонують затвердити нову редакцію положення, але зі своїми новаціями.

Найбільш критична зміна стосується підвищення порогу проведення закупівель на роботи з 500 тис. грн до 1 млн грн. Простими словами це означає, що закупівельники матимуть можливість не проводити торгів і заключати прямі угоди з підрядниками на закупівлі робіт вартість до 1 мільйона гривень.

За словами голови правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослава Сімки, це призведе до зайвих витрат з міського бюджету.

«За десять місяців цього року в діапазоні від 500 тисяч до 1,5 мільйона структурні підрозділи міста уклали 336 угод на суму понад 148,2 млн грн, і отримали економію в 8,2 млн грн. Це саме ті 8 мільйонів економії від проведення допорогових закупівель на роботи, які потенційно втратить бюджет міста Львова від прийняття пропонованої депутатами ухвали. Фактично у львів’ян хочуть забрати 8 мільйонів гривень, які, наприклад, можна було б направити у громадський бюджет міста, а це сім малих проектів», – каже він.

Крім того, депутати ЛМР ініціюють такі зміни в той час, коли в Україні готують нову редакцію закону «Про публічні закупівлі» про «узаконення допорогових» закупівель, тобто обов’язкове проведення конкурсних торгів від 50 тис. грн.

«Але депутати Львівської міської ради навпаки хочуть дати можливість замовникам не проводити торгів на роботи вартістю до 1 мільйона гривень, – говорить Мирослав Сімка. – Запровадження даного рішення дозволить депутатським компаніям не конкурувати на торгах з іншими учасниками, а отримувати бюджетні замовлення напряму. Однозначно, від такої ініціативи місцевих депутатів місто лише програє».

Нагадаємо, у січні 2016 року, після низки консультацій і дискусій між «Центром громадського моніторингу та досліджень» і представниками міської ради, виконавчий комітет міста прийняв рішення, яке запроваджувало пониження порогів тільки для товарів та послуг з 200 тисяч до 50 тисяч. Це означало, що для укладення договору на постачання товару чи надання послуги на суму більше 50 тисяч гривень зобов’язувало чиновників проводити відкритий конкурс в системі Prozorro.

У вересні того ж року виконком зобов’язав структурні підрозділи ЛМР закуповувати також роботи через відкритий конкурс в системі Prozorro,  понизивши пороговий рівень з 1,5 млн грн до 500 тис. грн. За минулий рік завдяки цьому рішенню місто зекономило 9,7 млн грн, в тому числі економія по закупівлях на роботи склала – 6,8 млн грн. Вже у 2018 році економія від проведення конкурсів становить загалом 9,4 млн грн, з яких 8,2 млн грн припадає саме на роботи. Тобто, левову частку економії на допорогових закупівлях місто отримує саме із закупівель робіт.

ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» закликає депутатів Львівської міської ради не голосувати за положення, яке підготували Андрій Карбовник та Остап Доскіч. Натомість, Центр пропонує знизити існуючий поріг на роботи від 500 тис. грн до 200 тис. грн. Це дозволить отримати економію від проведення конкурсів близько 15 млн грн на рік! До прикладу, сума шести великих проектів громадського бюджету Львова у цьому році склала 15,5 млн грн, а значить додаткові 15 млн грн дозволили б львів’янам вдвічі збільшити кількість громадських ініціатив.