Бізнесмен, який за $5 тис. хотів закрити кримінал за квартири для військових, відбувся штрафом

18 Грудня 2018

Шевченківський районний суд міста Львова визнав винним Тараса Машівського, який дав $5 тис. хабара військовому прокурору за закриття кримінального провадження. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень 13 грудня.

Тарас Машівський уклав угоду про визнання винуватості, суд призначив йому покарання у вигляді штрафу 8,5 тис. грн із забороною обіймати адміністративні посади в органах влади терміном на 3 роки.

Згідно з матеріалами справи, Машівський хотів закрити кримінальне провадження про квартири для військовослужбовців. Мова йде про житло, закупівлю якого здійснювало Міністерство оборони ще у 2015 році.

Тоді оголосили про закупівлю квартир для військовослужбовців на вторинному ринку на 915 млн грн за 41 лотом. Серед них передбачалось придбати 50 квартир у Львові та 30 – у Львівській області. Переможцем закупівлі на квартири у Львівській області стало ТОВ «Янтар» (зараз ТОВ «Розділпромбуд») із пропозицією 15,84 млн грн. Таким чином, вартість одного квадратного метра становила 10,4 тис. грн (без ПДВ).

ТОВ «Янтар» продало Міністерству оборони квартири в колишньому гуртожитку, збудованому у 1964 році, який колись перебував на балансі Роздільського ДГХП «Сірка». У 1995 році Новороздільська міська рада вивела його із житлового фонду у нежитловий через аварійність. У 2006 році міська рада продала будинок ТОВ «Євростиль» за 606 тис. грн, а воно через два роки – ТОВ «Янтар» за 450 тис. грн. У 2012 році в будинку провели реконструкцію.

Вигляд колишнього гуртожитку в Новому Роздолі, де військовим придбали квартири, 2018 рік (фото Наші гроші. Львів)

Житло, яке продало «Янтар», не відповідало умовам конкурсу, оскільки квартири мали бути в новобудовах. Після експертизи було встановлено, що вартість квадратного метра в цьому будинку у Новому Роздолі на вул. Чорновола, 14а становить 7,1 тис. грн. Таким чином, рахує військова прокуратура, фірма завдала збитків Міністерству на понад 5 млн грн.

Фото “Наші гроші. Львів”

Реконструкцію проводило ПП «Акорд ЛТ», яке в той час належало Тарасу Машівському (зараз власником зазначений Святослав Лаганяк).

В лютому 2018 року екс-директор ТОВ «Янтар» Анатолій Мазанов звернувся до прокурора військової прокуратури з пропозицією хабара за вплив на слідчих щодо закриття кримінального провадження. Гроші передав засуджений тепер Тарас Машівський.

ТОВ «Янтар», яке змінило назву на «Розділпромбуд», наразі порівну належить Тетяні Мазановій та Віталію Серебрякову.

ПП «Акорд ЛТ» теж змінило власників, і тепер належить Святославу Лаганяку, а директором є Любомир Бучківський.

Проти Анатолія Мазанова наразі також триває слідство, за зловживання впливом, однак вироку ще не має.