Батько й син поборолися за 2,5 млн грн на ремонт обласної лікарні

18 Грудня 2018

Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака 11 грудня підписала договір з підприємцем Василем Довгієм на капітальний ремонт прозектури та холодильної камери за 2,5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, підприємець завершить ремонт до липня 2019 року. При цьому він отримає 73 тис. грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 446 тис. грн. Минулого року з пропозицією 2,5 млн грн він вже виграв тендер на ці роботи, однак не завершив їх. Спочатку договір продовжували через додаткові роботи, а у вересні цього року розірвали угоду через зростання цін. За попередній ремонт Василь Довгій отримав 1,3 млн грн.

На поточних торгах підприємець змагався з ТОВ «Євробудівельник+», пропозиція якого була на 731 тис. грн дешевшою. Однак товариство відхилили через відсутність копії ліцензії на будівельну діяльність, кошторису, графіку робіт, довідки з банку, довідки про матеріально-технічну базу та документів про виконання аналогічного договору.

Обоє конкурентів подали на торги однаково складені документи, які замовник вимагав у довільній формі: довідку про захист довкілля, незалучення субпідрядників, місцерозташування тощо. При цьому вони використовували однакові шрифти та зробили однакові помилки. Також підприємець Василь Довгій завантажив довіреність, згідно з якою його інтереси представляє співвласник фірми-конкурента «Євробудівельник+» Павло Довгій.

Крім того, у паспортах Павла Довгія та Василя Довгія є однакова адреса реєстрації, щоправда, Павло Довгій у 2017 році змінив її на іншу. Ймовірно, вони є сином та батьком один одному. У разі, якщо це правда, тендерний комітет повинен був відхилити пропозиції цих пов’язаних учасників: підприємця Василя Довгія і ТОВ «Євробудівельник+», де Павлу Довгію належить 35%.

Компанія «Євробудівельник+» працює на ринку з 2017 року і зареєстрована також в смт. Буштино. Її власниками є подружжя Павло і Тетяна Довгії та Михайло Кміть. Павло Довгій очолює КП «Буштиносервіс» та Буштинське виробниче госпрозрахункове житлово-комунальне підприємство, які належать Буштинській селищній раді.

Минулого року, згідно з місцевим медіа «Тячів», КП «Буштиносервіс» заборгувало Тячівському РЕМу понад 20 тис. грн за електроенергію, через що частина селища залишилася без водопостачання. Також комунальники не вивозили сміття з частини багатоповерхівок через невирішену проблему з водопостачанням та відсутність усіх договорів мешканців про вивезення відходів.

Василь Довгій зареєстрований як підприємець 2001 року в смт. Буштино Тячівського району. Згідно з тендерними документами, він орендує 273 кв.м. приміщення котельні в КП «Буштиносервіс».

Протягом 2017-2018 років підприємець Василь Довгій отримав замовлень на 6,5 млн грн. Найбільше підрядів йому дісталося від Буштинської селищної ради. Протягом 2017-2018 років фірма «Євробудівельник+» отримала підряди лише від Буштинської селищної ради на 857 тис. грн. На торгах конкуренти зустрічаються вперше.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії