«Регіонали» з одного села розпиляли 36 мільйонів на будівництво амбулаторій на Львівщині

17 Грудня 2018

Управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації визначило переможцем чотирьох закупівель з будівництва амбулаторій у сільській місцевості ТОВ «Градобуд-Престиж», яке конкурувало з пов’язаною фірмою.

Так, 4 грудня УКБ ЛОДА уклало з фірмою дві угоди на будівництво амбулаторій первинної медицини в селі Долішнє вартістю 4,8 млн грн та у селі Верчани вартістю 5,9 млн грн. Також в управлінні капбудівництва вже визначили переможцем ТОВ «Градобуд-престиж» на торгах з будівництва амбулаторій у селі Шегині вартістю 12,5 млн грн та селі Дубравка вартістю 13,2 млн грн.

Незмінним конкурентом фірми «Градобуд-Престиж» у чотирьох закупівлях виступило ТОВ «Гудвіпс», яке завжди пропонувало вищу ціну і не знижувало її на жодному з аукціонів.

У своїх тендерних пропозиціях ТОВ «Градобуд-Престиж» і ТОВ «Гудвіпс» завантажили низку довідок та гарантійних листів, які містять однаковий брак принтера, а саме нерівну лінію написання літер. Це свідчить про те, що фірми готували свої документи на одному пристрої.

Крім цього, при реєстрації в системі ProZorro фірма «Гудвіпс» вказала своєю контактною особою юристку зі Стрия Зоряну Росновську, яка у своєму резюме на сайті з пошуку роботи також вказує, що працює у ТОВ «Градобуд-Престиж».

Пов’язані дві компанії також своїми власниками. ТОВ «Градобуд-престиж», яке прописане на Сколівщині, належить жителям села Загірне Стрийського району Андрію Яцурі (19%) та Василю Загородному (81%). Останній у 2012 році балотувався у народні депутати України від Партії регіонів, а його партнер Андрій Яцура виступив довіреною особою кандидата. Крім цього, у 2014 році Василь Загородний став керівником та засновником громадської організації «Західноукраїнське антикорупційне об’єднання» спільно з Володимиром Сехом та Ігорем Дзядевичем.

Згідно з YouСontrol, до серпня 2018 року Загородний разом з Яцурою спільно володіли ТОВ «Гудвіпс», яке прописане в місті Хирів Старосамбірського району, а керівником фірми був їхній односельчанин Олександр Баранюк. Після того, як Загородний та Яцура вийшли зі складу засновників товариства «Гудвіпс», його кінцевим бенефіціаром став той самий Олександр Баранюк.

“Гудвіпс” взагалі не має працівників

А у квітні цього року Василь Загородний, Андрій Яцура та Олександр Баранюк спільно створили сільськогосподарський виробничий кооператив «Агровиріб», який зареєстрували в рідному селі Загірне.

Компанія «Гудвіпс» до цього року взагалі не брала участі у публічних закупівлях і на торги управління капбудівництва ЛОДА прийшла вперше. Натомість ТОВ «Градобуд-престиж» вже отримувало велике замовлення від Львівської облдержадміністрації на добудову школи в селі Батятичі вартістю в 32 млн грн.

Цього року загальна сума замовлень, які отримало товариство «Градобуд-Престиж» від управління капбудівництва ЛОДА склала 36,3 млн грн.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» надіслав звернення в територіальне відділення АМКУ у Львівській області з вимогою перевірити факти, які свідчать про змову компаній «Гудвіпс» та «Градобуд-престиж».

Марічка Чистякова, «Центр громадського моніторингу та досліджень»