Вагоноремонтний завод в Стрию віддасть 15 млн грн фірмі, яка постійно міняє директора і власника

14 Грудня 2018

Стрийський вагоноремонтний завод підписав чотири договори з ТОВ «Стар Пак Груп» на закупівлю запчастин до вагонів на 15,6 млн грн. Про це стало відомо з порталу закупівель Prozorro.

Усі чотири договори (перший, другий, третій, четвертий) було укладено на однакову суму – 3,9 млн грн і в один день – 11 грудня.

Згідно з кожним договором, замовили по 310 запчастин шести найменувань: кронштейни по 366,22 грн/шт, задній та передній упори по 6337,43 грн та 8437,75 грн, тягові хомути по 8972,47 грн, автозчепи СА-3 по 22110,35 грн та п’ятники з механічною обробкою – по 8255,37 грн/шт. Усі ціни вказано без ПДВ.

Конкурентом на чотирьох торгах виступило ТОВ «Придніпровський механічний завод» з ціновою пропозицією, що була ідентична пропозиції суперника. Також вона до копійки дорівнювала очікуваній вартості кожної закупівлі. Під час торгів конкуренти не знижували вартість. Крім того, обидва учасники пропонували продукцію одного виробника: дочірнього підприємства «Дніпродзержинський сталеливарний завод», що входить до групи «ТАС» екс-нардепа Сергія Тігіпка.

Лише в одному випадку компанію цим двом фірмам склало ТОВ «НПП Техенергопром» із пропозицією на 130 тис. грн дешевшою, однак тендерний комітет відхилив її через відсутність копії статуту та низки технічних документів.

Раніше торги на запчастини для вагоноремонтних заводів вигравала низка пов’язаних фірм, про які раніше писали «НГ.Львів»: ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» «Українська великовантажна техніка», «Євроінструмент» та «Технорейлгруп».  Як зазначає сайт «Наші гроші», в 2017 році поліція не знайшла за місцем реєстрації в Сумах компанії «Українська машинобудівельна техніка». Також не було знайдено ознак реального існування фірми, яку правоохоронці охарактеризували як фіктивну.

Після відкриття кримінальних проваджень всі три компанії перестали  брати участь у тендерах «Укрзалізниці». А під час обшуків в офісному приміщенні в Кам’янському (Дніпропетровська обл.), де зареєстровано більшість фіктивних фірм, разом з документами ТОВ «Українська великовантажна техніка» та ТОВ «Технорейлгруп» були знайдені й документи «Стар Пак Груп».

Власник «Стар Пак Груп» Констянтин Кольцов 16 грудня відсвяткує 31-річчя (фото з його сторінки в соцмережі)

Щодо останньої нещодавно відкрили нове кримінальне провадження. Так, слідчі Генеральної прокуратури вважають, що ТОВ «Стар Пак Груп» та низка інших компаній з ознаками фіктивності підозрюються у привласненні майна та ухиленні від сплати податків. За їх версією, службові особи «Укрзалізниці» створюють умови та надають вказівки для перемоги цих фірм із продукцією за завищеними цінами з метою подальшого обготівкування коштів. За останньою ухвалою в жовтні 2018 року, в рамках досудового слідства надано дозвіл на обшук у цих компаніях.

ТОВ «Стар Пак Груп» зареєстроване в Дніпрі в листопаді 2016 року за адресою масової реєстрації. За 2018 рік фірма встигла підписати 37 договорів на 183 млн грн. Щороку компанія міняє власника, свідчать дані YouControl, так з 2016 року спочатку власником був Артем Кашигін, потім  – Галина Лорвіна, а тепер – 30-річний Констянтин Кольцов.

Раніше, згідно з довідками компанії, там працювало лише чотири людини включно з директором (зараз сім осіб), а матеріально-технічна база – це орендований офіс на 22 «квадрати», принтер, три столи, комп’ютери і п’ять стільців.