Екс-працівниці БТІ, яка незаконно перереєстровувала комунальне майно на фізичних осіб, дали рік умовно

05 Грудня 2018

Шевченківський районний суд Львова визнав винною колишню реєстраторку прав власності на нерухоме майно комунального підприємства Львівської облради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» Наталію Вдов’як, яка «переписувала» комунальне майно Львова на фізичних осіб.

Вирок опублікували 26 листопада в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Суд, який розглядав справу майже чотири роки, призначив їй однорічний іспитовий строк, 8,5 тис. грн штрафу та позбавив права обіймати адміністративно-господарські посади на рік і 6 місяців.

Згідно з вироком, Наталія Вдов’як протягом жовтня-грудня 2012 року зареєструвала права власності на сім приміщень на підставі п’яти незаконних рішень судді Дрогобицького міськрайонного суду Андрія Гайдука. Про це її попросив співучасник схеми Гайдука, чиє ім’я у вироку зашифроване. Згідно з підрахунками правоохоронців, Львів втратив будівлі загальною площею 1,7 тис. кв. м та загальною вартістю 1,7 млн грн.

Також у травні-квітні 2012 року Наталія Вдов’як незаконно зареєструвала права власності ще на два комунальні приміщення, а також склала та видала на одну з цих будівель витяг про державну реєстрацію прав власності на нежитлове приміщення.

У суді Наталія Вдов’як повністю визнала свою провину. Її засудили за ч.2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем) та ч.2 ст. 366 ККУ (службове підроблення). Спочатку суд призначив їй три роки позбавлення волі, заборонив обіймати адміністративно-господарські посади на півтора року та 8,5 тис. грн штрафу. Однак враховуючи її щире каяття, позитивну характеристику та утримання неповнолітньої дитини з астмою, замість ув’язнення вона отримала іспитовий строк на 1 рік.

Крім того, суд врахував, що більшість з «вкрадених» об’єктів повернуті у комунальну власність.

Нагадаємо, що суддю Андрія Гайдука у 2015 році засудили до одного року іспитового строку. За матеріалами слідства, у 2011-2012 рр. організована група за участі судді розробила злочинну схему із заволодіння нерухомим майном громади Львова шляхом звернення до Дрогобицького міськрайонного суду із фіктивними позовними заявами.

Відтак суддя ухвалив 5 неправосудних рішень про закриття провадження у справах у зв’язку з визнанням мирових угод, на підставі яких за фізособами визнано право власності на 12 приміщень площею 2452 кв. м і вартістю 3,50 млн грн. Люди, які подавали позови, пізніше стверджували, що позивалися не вони, а особи, які мали копії їх документів.

Свої рішення Гайдук ухвалював з грубими порушеннями, адже будівлі були в комунальній власності, тому не належали сторонам спору. Також вони були розташовані у Львові, а тому Дрогобицький міськрайонний суд не міг ухвалювати рішень щодо цих приміщень.