Львів, Тернопіль, Франківськ: хто краще проводить закупівлі

04 Грудня 2018

На Львівщині найактивніше проводять аукціони, однак бізнесмени частіше ходять на тендери у Тернополі. Івано-Франківськ за показником успішності закупівель тримається десь по середині між іншими. Експерти із закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» порівняли ці три області за кількома критеріями, аби виявити, хто ж кращий у ProZorro.

«Ми оцінювали ці області за багатьма параметрами, тому за кожним з них маємо різних лідерів. Втім з трьох областей вирізняється Львівська за сумою економії, яка перевищує мільярд гривень», – каже Олег Блінов, експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень».

За його словами, Львівщина, у порівнянні з Івано-Франківською та Тернопільською областями, економить щонайменше в 5 разів більше, проводячи допорогові конкурентні закупівлі. «Це напряму пов’язано з рішеннями Львівської міськради та облдержадміністрації про запровадження конкурсів на допорогові закупівлі, – говорить він. – Якби не скаржилися замовники, але такі зміни дають ефект, зекономили 125 мільйонів гривень тільки на цьому. Найгірша ситуація зі звітами в Івано-Франківській області, де кількість прямих договорів перевищує конкурсні допорогові закупівлі в понад 12 разів».

Конкуренція

В усіх областях ми проаналізували активність бізнесу, скільки в середньому учасників приходить на один тендер. Чим вищий цей показник – тим краще, оскільки конкуренція сприяє зниженню ціни під час аукціонів.

Загалом  на одного замовника у Львівській та Тернопільській областях припадає по 7 постачальників, тоді як у Івано-Франківській – 8 постачальників. Найактивніше участь у закупівлях беруть підприємці та компанії у Тернопільській області, де їх середня кількість на закупівлях складає 2,74 учасника. У Львівській області цей показник становить 2,65, у Івано-Франківській – 2,61.

Економія

У Тернопільській області найвищий середній показник участі бізнесу в конкурсних закупівлях і водночас найбільша економія. Це ті кошти, які вдалося зекономити, купуючи товари і послуги дешевше, аніж планувалося.

У Тернопільській області, яка є лідером за цим показником, відсоток економії від очікуваної вартості становить 4,1% (або ж 585,6 млн грн).

За майже неповні одинадцять місяців цього року, замовники, тобто бюджетні організації, монополісти тощо, Львівської області провели понад 46,5 тисяч закупівель, зекономивши 1,19 млрд грн або 2,4% від очікуваної вартості закупівель. Такий відсотковий показник є найменшим у порівнянні з Тернопільською та Івано-Франківською областями. Останній вдалось зекономити майже 355 млн грн або 2,6% від очікуваної вартості закупівель.

Допорогові закупівлі

Закон зобов’язує замовників проводити аукціони при купівлі чогось на суми, які вищі встановлених порогів. В основному, це 200 тис. грн на купівлю товарів та послуг і 1,5 млн грн – на роботи. Однак часто місцеві органи влади приймають рішення про проведення аукціонів і на ці «допорогові суми». Завдяки цьому активніше залучають малий та середній бізнес, збільшують кількість постачальників та економлять кошти.

Завдяки рішенням Львівської обласної державної адміністрації та Львівської міської ради, Львівська область суттєво збільшила кількість допорогових конкурентних закупівель. Таким чином значно зменшилася кількість прямих договорів.

Як наслідок, на Львівщині за звітами купують лише у 2,5 рази частіше, ніж за допомогою допорогових конкурсних закупівель. До прикладу, в Івано-Франківській області менш оптимістична ситуація, оскільки тут неконкурентних закупівель у 12,5 разів більше, ніж конкурентних. Схожа ситуація і у Тернопільській області, де неконкурентних допорогових закупівель у 7,6 рази більше, ніж конкурентних.

Втрачена економія

Цей показник має прямий зв’язок з попереднім. Його експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» розраховують за своєю методологією. Втрачена економія – це ті гроші, які не вдалося зекономити області через те, що там укладали прямі договори замість проведення допорогових конкурсних закупівель.

Так, Львівська область могла б зекономити ще 156,8 млн грн, тоді як значно менші Івано-Франківська – всі 171,6 млн грн, Тернопільська – 29,3 млн грн.

Успішність закупівель

Серед закупівель, проведених за процедурою відкритих торгів, у тому числі англійською мовою, за кількістю відмінених й скасованих закупівель лідирує Івано-Франківська область із показником у 43,1%. Натомість Тернопільська та Львівська області мають лише незначно кращі дані: 41,7 та 41,3% відповідно.

Загалом у цих областях кожна третя закупівля не відбувається через відсутність потрібної кількості учасників, а кожна тринадцята скасовується через різноманітні помилки при проведенні закупівлі.

Серед усіх проведених закупівель у Львівській області 47% були успішними, в Івано-Франківській – 44,9%, у Тернопільській – 42,1%. Показник успішності ще може змінитися до кінця року, оскільки частина закупівель ще триває.

Улюбленці долі

У п’ятірках лідерів серед компаній, з якими протягом цього року уклали найбільше договорів, у всіх трьох областях є ТОВ «Лівайн Торг», яке торгує бензином, дизельним пальним та газом. Фірму створили лише минулоріч. За даними системи YouControl, спершу засновницею була Ірина Гаврилюк, потім фірму переоформили на Ірину Лебедєву. Нині ж вона належить Ользі Жиронкіній із Дніпра, а директором є Сергій Заєць.

У Львівській та Івано-Франківській областях також лідирує ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова, яке торгує пальним, і ТОВ «Епіцентр К» – мережа будівельних магазинів Галини та Олександра Герег.

На Львівщині за кількістю договорів вирізняється також ТОВ «Компанія Соната» Віталія Хащака, улюбленим замовником якого є «Львівська політехніка», причому в основному суми договорів не перевищують навіть 1 тис. грн. Також в цій області вирізняється продавець продуктів харчування ПП «Захід Інвест Торг», яке відоме тим, що розігрує торги з ПП «Агропродовольча промислова компанія».

В Івано-Франківській області за кількістю договорів, здебільшого або й повністю укладених без конкурсу, цьогоріч лідирують ще дві фірми: ТОВ «Автомагістраль-ІФ» і ТОВ «Садиба». Перша – ремонтує дороги, друга – продає залізні та санітарно-технічні вироби, будматеріалами. Причому перша компанія отримує замовлення від багатьох замовників, а «Садиба» – є улюбленцем лише двох комунальних підприємств.

На Тернопільщині за кількістю договорів, укладених без конкурсу, на другій сходинці – компанія пов’язана з начальником Служби автомобільних доріг у Тернопільській області – ТОВ «БМБуд», яка раптово почала отримувати замовлення на ремонти доріг в області весною цього року. Також лідирує продавець пального ТОВ «Автотехсервіс» та 28-річний Віталій Яхван, який торгує продуктами і є улюбленцем Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лі