Закарпаття VS Чернівці: хто краще проводить закупівлі

30 Листопада 2018

«В Закарпатській області – катастрофа із допороговими конкурентними закупівлями. У них кількість звітів про договори майже у 27 разів більша, аніж допорогових аукціонів», – каже експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов.

Не люблять на Закарпатті проводити аукціони, хоча бізнес охочіше приходить на конкурси, аніж в Чернівцях. Натомість у Чернівецькій області економлять удвічі більше, проводячи допорогові закупівлі. Експерти із закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» порівняли ці дві області за кількома критеріями і виявили, хто ж кращий у ProZorro.

«Загалом у цих двох областей серйозна проблема з успішністю закупівель, бо кожна друга не відбувається. Це низький показник», – каже Олег Блінов.

Конкуренція

В обраних областях ми проаналізували активність бізнесу – скільки в середньому учасників приходить на один тендер. Чим вищий цей показник – тим краще, оскільки конкуренція призводить до більш низької ціни.

Загалом на одного замовника у Чернівецькій області в середньому припадає 9 постачальників, тоді як у Закарпатті – 6. Попри це учасники закупівель у Закарпатській області активніші, оскільки середній показник кількості учасників на тендері складає 2,53, а у Чернівецькій області – 2,41 учасника.

Економія

За неповні 11 місяців цього року замовники, тобто бюджетні організації, монополісти тощо, в Закарпатській області провели понад 23,5 тис. закупівель, а в Чернівецькій області ця кількість була майже на 30% меншою (17 тис.).

І Чернівецька, і Закарпатська області мають приблизно однаковий середній показник участі бізнесу в конкурсних закупівлях. Відтак і відсоток економії у них майже співпадає. Економію рахували просто – від очікуваної вартості закупівлі (тобто суми, яку планує витратити замовник) віднімали суму, на яку підписували договір.

Закарпатська область зекономила 688,5 млн грн, а Чернівецька – лише 197 млн грн. Водночас, попри велику різницю в сумі, якщо порахувати відсоток економії від очікуваної вартості у двох областях, то цей показник майже ідентичний: 3% економії від очікуваної вартості у Чернівецькій та 2,9% у Закарпатській.

В середньому економія на одного замовника в Чернівецькій області становила майже 443,6 тис. грн, а в Закарпатській – майже удвічі більше, 832,5 тис. грн.

Допорогові закупівлі

Закон зобов’язує замовників проводити аукціони при купівлі чогось на суми, які вищі встановлених порогів. В основному, це 200 тис. грн на купівлю товарів та послуг і 1,5 млн грн – на роботи. Однак часто місцеві органи влади приймають рішення про проведення аукціонів і на ці «допорогові суми». Завдяки цьому активніше залучають малий та середній бізнес, збільшують кількість постачальників та економлять кошти.

Однак в обох областях проблеми із конкурентними допороговими закупівлями. У Закарпатській області вони майже повністю відсутні, оскільки від початку 2018 року їх провели лише 737 раз, тоді як прямих угод укладено понад 19,7 тисяч. Тобто неконкурентних процедур у майже 26,8 разів більше, ніж конкурентних.

Це означає, що замовники в Закарпатській області не люблять проводити конкурси, їм простіше підписувати прямі договори з певними постачальниками. Відтак, загалом завдяки конкурентним допороговим закупівлям у Закарпатській області вдалось зекономити лише 6,4 млн. гривень.

Якщо розглянути допорогові закупівлі у Чернівецької  області, то бачимо значно кращі показники, ніж у Закарпатській. А саме тут провели удвічі більше (1590) конкурентних допорогових закупівель та зекономили удвічі більше – 12,65 млн грн. Загалом кількість неконкурентних допорогових закупівель у 8 разів перевищує кількість конкурентних. Тоді як у Закарпатській, нагадаємо, це співвідношення становить 26,8.

Втрачена економія

Цей показник має прямий зв’язок з попереднім. Його експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» розраховують за своєю методологією. Втрачена економія – це ті гроші, які область могла б зекономити, проводячи допорогові конкурентні закупівлі, а не укладаючи прямі договори.

За підрахунками, якби не було зловживання прямими угодами, то Закарпатська область цьогоріч могла б додатково зекономити 86,6 млн грн. У Чернівецькій області цей показник обраховано на рівні 50,3 млн грн.

Успішність закупівель

Серед закупівель, проведених за процедурою відкритих торгів (у тому числі англійською мовою) у Закарпатській області, у 37,9% було подано менше двох мінімально необхідних пропозицій. Через це торги не відбувалися. Крім того, ще 7,4% закупівель було скасовано через різноманітні помилки та порушення при їх проведенні.

А у Чернівецькій області за тими ж процедурами закупівель у 43,7% випадків закупівлі не відбулися та ще у 5,9% були скасовані через помилки і порушення.

Тобто якщо у Чернівецькій і Закарпатській областях оголошують десять закупівель, то лише 3-4 з них будуть успішними.

Загалом серед усіх проведених закупівель у Закарпатській області 39% були успішними, у Чернівецькій –  38,8%. Частина закупівель, які були відібрані для аналізу, ще тривають.

Улюбленці Закарпатської області

Улюбленцем замовників у Закарпатській області за кількістю замовлень є дніпровське ТОВ «Лівайн Торг», яке торгує бензином, дизельним пальним та газом. Фірму створили лише минулоріч, однак вона отримала тут у 2018 році 158 замовлень. За даними системи YouControl, спершу засновницею була Ірина Гаврилюк, потім фірму переоформили на Ірину Лебедєву. Нині ж вона належить Ользі Жиронкіній із Дніпра, а директором є Сергій Заєць.

На другому місці за кількістю договорів – місцевий приватний підприємець Мирослава Марко, яка постачає продукти харчування, в основному трьом сільським радам: Руськокомарнівській, Холмківській та Баранинській. Продавець фармацевтичних товарів ТОВ «Сінкро Медика» цьогоріч підписало 107 договорів у Закарпатській області, зайнявши третю позицію за кількістю замовлень.

«Лівайн Торг» та Мирослава Марко також є лідерами за кількістю отриманих договорів без конкурсних процедур. А третю позицію займає Галина Курило із Ужгорода, яка аналогічно з Мирославою Марко, займається постачанням продуктів харчування. Її замовниками є сільради області.

Улюбленці Чернівецької області

У Чернівецькій області серед компаній, з якими підписали найбільше угод, також є згадане «Лівайн Торг». Однак решта у п’ятірці лідерів – це приватні підприємці.

На першому місці 26-річна Аліна Федонюк, яка підписала 460 договорів і усі – без жодних конкурсних процедур. Вона та її батьки Олег і Анжела Федонюки є улюбленими постачальниками кількох психоневрологічних будинків-інтернатів області.

Із психоневрологічним будинком-інтернатом також працюють ще два лідери у рейтингу: Василь Савчук (Петричанський будинок-інтернат, і меблі, і продукти) та Іван Стус (Нижньо-Станівецький, продукти харчування). Згідно з даними Clarity, вони жодного разу не брали участі в конкурсних закупівлях і їх єдиними й постійними замовниками є вже згадані будинки-інтернати. Ще один підприємець з п’ятірки лідерів, Світлана Ротар, постійно працює з відділом освіти, молоді та спорту Сокирянської РДА, продаючи їм то фарби то шпаклівки на дрібні суми.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії