Приватні підприємці з фальшованими довідками розіграли мільйон від Академії сухопутних військ

30 Листопада 2018

Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного 28 листопада уклала угоду на закупівлю модульної конструкції у приватного підприємця Олександра Дмитренка за 895 тис. грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

За ці кошти Академія закупила зварну мобільну модульну конструкцію для польової їдальні. Згідно з угодою, поставити її мають через 14 календарних днів від дня укладання угоди у частину, розташовану в селі Старичі.

Конкуренцію приватному підприємцю Дмитренкові з міста Кам’янка-Бузька склала приватний підприємець Тетяна Горбата із села Чишки (Пустомитівський район). Її пропозиція була на 10 тис. грн дорожчою.

Проте є підстави вважати, що конкурс між підприємцями насправді був зімітований і довідки робила одна людина, яка в більшості з них подала різний текст, але в одній з довідок забули поміняти прізвище.

Олександр Дмитренко, за даними Prozorro, не має іншого державного замовника, окрім Нацакадемії сухопутних військ. З 2016 року по сьогодні він загалом уклав з Академією 19 угод на 3,13 млн грн. З них 18 угод за неконкурентною процедурою, тобто дані торги мали б стати для підприємця першими конкурентними.

Проте він вирішив «домовитись» з Тетяною Горбатою, яка, в свою чергу, також з 2016 року працює виключно з Академією сухопутних військ – вона уклала чотири угоди  ише на 364,58 тис. грн, також без конкуренції.

Чоловік Тетяни Горбатої, Вадим Горбатий, також зареєстрований приватним підприємцем, і адреса його реєстрації співпадає з адресою приватного підприємця Олександра Дмитренка – вони обидва прописані в місті Кам’янка-Бузька, в одній і тій самій квартирі на вулиці Миру.

P.S. Після публікації цієї новини Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного розірвала договір. Про це редакцію «НГ.Львів» повідомив керівник академії генерал Павло Ткачук в офіційному листі.

«Посадові особи відповідних служб академії провели детальне вивчення документів, поданих переможцем торгів, та встановили порушення, які унеможливлюють дію зазначеного договору. Мною прийнято рішення про розірвання цієї угоди. Проводиться вивчення обставин, що призвели до ситуації, викладеної у вашій публікації», – написав генерал Ткачук.