Військові замовили будівництво трьох казарм в Старичах за майже 40 млн грн

29 Листопада 2018

Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного 20 листопада підписала три договори з ТОВ «Житлоінвестбуд-ЛВ» на будівництво трьох казарм у Старичах за 39,4 млн грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

Згідно з договорами, фірма збудує три одноповерхові казарми у військовому містечку №25. Казарма №3 коштуватиме академії 13,1 млн грн, казарма №4 обійдеться у 12,9 млн грн, а за казарму №5 заплатять 13,3 млн грн.

Окрім загальнобудівельних робіт, фірма зробить в приміщеннях інженерні системи: опалення, вентиляцію, електрику, каналізацію, пожежну систему тощо. Встановить меблі для ванних кімнат та туалетів. На території казарм компанія зробить тротуари та проїзди. Роботи завершать до квітня 2019 року. Загалом фірма отримає 1,3 млн грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 2,6 млн грн.

Фірма «Житлоінвестбуд-ЛВ» зареєстрована 2005 року в с. Зимна Вода Пустомитівського району. Її засновником є ТОВ «ЗАК Ренесанс», яким наразі володіє львів’янка Дарія Кошуба. Директором фірми працює Юрій Вергун, який з серпня цього року шукає роботу директора, його заступника або головного інженера.

До 2017 року власниками ТОВ «ЗАК Ренесанс» були Володимир Ренчка та Юрій Ренчка, які зараз співволодіють ЖБК «Скнилівський парк». Юрій Ренчка є директором ТОВ «ЗАК Ренесанс» та ТОВ «Львівпромбетон», а також одним із кінцевих бенефіціарів ТДВ «Завод будівельної індустрії».

Нагадаємо, що Володимир Ренчка раніше разом із Ігорем Гринкевичем та Юрієм Міськовським був співвласником вже ліквідованої компанії «Б.К. Верховина». У 2008 році вона виграла тендер на реставрацію Вірменської церкви, не маючи фахівців і не володіючи технологіями. Пізніше правоохоронці заявили, що фірма підробила документи.

Компанія «Житлоінвестбуд-ЛВ» фігурує в кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 366 ККУ (підроблення документів, що призвело до тяжких наслідків), зареєстрованому в січні цього року. Згідно з ухвалою, у 2016 році Департамент розвитку та експлуатації ЖКГ ЛОДА замовив реконструкцію каналізаційних очисних споруд в м. Великі Мости Сокальського району в фірми за 4,1 млн грн. Підрядник мав завершити роботи протягом 2016-2017 років. Слідчі підозрюють, що фірма внесла неправдиві дані в документи про придбані товари, які не відповідають проектно-кошторисній документації.

Ці закупівлі академія проводила за спрощеною процедурою − переговорною для потреб оборони. За такою процедурою в травні цього року вона замовляла будівництво трьох казарм за 49,5 млн грн в КБП «Карпатбуд».

Тоді експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» (далі – ЦГМД) підозрювали, що подібні закупівлі є незаконними. Адже військові можуть застосовувати спрощену процедуру тоді, коли тендер безпосередньо пов’язаний із зоною проведення операції об’єднаних сил.

Як зазначено в матеріалі «ЦГМД», Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління, Яворівська КЕЧ, військові частини № 1494 та № 3007 застосовували Закон «Про особливості здійснення  закупівель для гарантованого забезпечення потреб оборони» для закупівель робіт, товарів та послуг у Львівській, Тернопільській та Вінницькій областях, а не на Сході, як це передбачає законодавство.

Пізніше Західний офіс Держаудитслужби України у відповіді на звернення «ЦГМД» зазначив, що врахує їхню інформацію під час наступної перевірки вищезгаданих замовників.

Протягом 2017-2018 років компанія «Житлоінвестбуд-ЛВ» отримала замовлень на 174,4 млн грн. Найбільше підрядів фірмі дісталося від ЛКП «Львівводоканал».