Бізнес-партнери зі спільними фотками в соцмережах створили видимість конкуренції, продавши поліції відеореєстратори

21 Листопада 2018

Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області 12 листопада підписало договір з ТОВ «Паблікс Групп Україна» на закупівлю відеореєстраторів за 230,8 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, правоохоронці купили 18 відеореєстраторів BlackVue DR 650 S2CH ІR, кожен з яких обійшовся у понад 12,8 тис. грн. Така ж ціна вказана на сайті офіційного дистрибютора BlackVue і водночас переможця даних торгів «Паблікс Групп Україна». Подібні ціни показують і агрегатори з різних інтернет-магазинів.

На торгах фірма-переможець конкурувала з підприємцем Аліною Іванковою. Протягом аукціону учасники не змагалися між собою, однак ціна «Паблікс Групп Україна» була на 2,2 тис. грн нижчою.

Як повідомили «Закупівлі Чернівці», в поточній закупівлі конкуренти надали однакові сертифікати, які належать переможцеві «Паблікс Групп Україна». Цей же сертифікат підприємець Аліна Іванкова завантажувала й на інші торги, де змагалася з «Паблікс Групп Україна». Також Іванкова та директор фірми-конкурента Павло Пелипенко є співвласниками ТОВ «Планета реклами плюс».

Переможець тендеру Павло Пелипенко та його конкурентка Аліна Іванкова (фото зі сторінки в соцмережі Іванкової А.)

Фірма «Паблікс Групп Україна» працює на ринку з 2013 року та розташоване в Харкові. Власником та водночас директором компанії є місцевий мешканець Павло Пелипенко. Йому також належить ТОВ «Авто-плюс Л.Т.Д», він є співвласником низки фірм, зокрема ІT-компанії «Стрелка» та фірми «АБС-Україна».

Протягом 2018 року правоохоронці замовили в компанії  відеореєстратори на 1,7 млн грн, враховуючи поточну угоду. В чотирьох торгах єдиним конкурентом фірми була підприємець Аліна Іванкова, а ще в одній закупівлі до неї долучилося ТОВ «Лінія автоматики».

Аліна Іванкова зареєстрована як підприємець у листопаді 2017 року в Харкові. Вона брала участь в шести тендерах, однак поки що не отримала жодного замовлення. В основному її конкурентом на торгах була фірма «Паблікс Групп Україна».

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії