АМКУ оштрафував фірми з орбіти нардепів Дубневичів за змову на торгах залізниці

15 Листопада 2018

Адміністративна колегія Львівського тервідділення АМКУ оштрафувала ТОВ «НВП «Інтертерм» та ПП «БК «Дорбут» загалом на 136 тис. грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що призвели спотворення результатів торгів «Львівської залізниці» на закупівлю обладнання для рихтування колії. Про це стало відомо з рішення, про яке поінформували на сайті АМКУ 12 листопада.

Залізниця проводила закупівлю на рейкошліфувальні верстати та колійні гайковерти ще в 2016 році. На торги з очікуваною вартістю 1,15 млн грн прийшли лише ТОВ «НВП «Інтертерм» та ПП «БК «Дорбут».

Остання компанія вказала суму пропозиції, яка повністю відповідала очікуваній, а «Інтертерм» – на майже 500 грн дешевше і отримала перемогу. Учасники завантажили документи з різницею у 18 хвилин і під час аукціону не торгувалися.

Як встановила колегія, обидві компанії надали листи від ДП «Львівстандартметрології» про те, що товари, які пропонували не торгах, не підлягають обов’язковій сертифікації. Водночас «Львівстандартметрологія» заявила, що такі компанії до підприємства не зверталися, а листи з такими вихідними номерами видавали на кущоріз та відправлення фінансових документів.

Крім того, документи учасники завантажили з однієї IP-адреси, вони містили однакові елементи навіть за умови довільної форми, пропонували продукцію одних і тих же виробників, мали однакових співробітників.

В результаті «Інтертерм» отримав перемогу не на конкурентних засадах. В подальшому залізниця договір з фірмою розірвала. І «Інтертерм», і «Дорбуд» оштрафували на 68 тис. грн. Протягом наступних трьох років вони не зможуть брати участь у торгах.

За даними порталу Clarity, «Інтертерм» і «Дорбуд» конкурували вісім разів.

«Дорбуд» зі статутником в 1 тис. грн належить 35-річному Денису Даниленку зі Львова. Даниленко ще у 2015 році працював заступником директора ТОВ «БК Білдерпоінт», яку раніше контролювали люди нардепів від БПП Ярослава та Богдана Дубневичів. Даниленко також балотувався до Львівської міськради від БПП.

Переможець «Інтертерм» належить Сергію Кудрію із Ватутіне Черкаської області, який також є директором компанії, і Олександру Наумовському з Павлограду Дніпропетровської області (через ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг інвест дівелопмент»). Раніше компанію контролював Ігор Каїнський і Михайло Манько. Каїнський був тісно пов’язаний із «Корпорацією Колійні ремонтні технології» через фінансову компанію «Енергія-інвест» та «Украмарін». Також він був керівником НВП «Колійні ремонтні технології», яке заснував Ярослав Дубневич.

На Кудрія та Наумовського також переписали фірму «Львівтехнопостач», яка розігрувала тендери «Львівобленерго» разом із ТОВ «МС Буд». Їх АМКУ оштрафував у 2017 році.