Туристичний сайт Львова за півмільйона розробить фірма власників російсько-українського агентства Skykillers

14 Листопада 2018

Львівське комунальне некомерційне підприємство «Центр розвитку туризму м. Львова» 9 листопада підписало договір з ТОВ «Аурокрафт» на розробку інформаційного порталу «Lviv Travel» за 500 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель «Prozorro».

Згідно з тендерними документами, сайт «Lviv Travel» створять для того, щоб покращити якість туристичних послуг та зробити Львів більш привабливим. Портал матиме такі основні рубрики: «Вже і зараз» (дозвілля), «Твій Львів» (туризм), «Події», «Сплануй подорож» та «Бізнес». Сайт зроблять до кінця цього року. Він буде доступний українською та англійською мовами.

Минулого року замовник хотів провести торги на розробку сайту «Lviv Travel», однак відхилив їх через появу нових вимог до веб-сторінок. Тоді очікувана вартість закупівлі становила 385 тис. грн.

У лютому цього року «Центр розвитку туризму м. Львова» знову провів тендер на розробку сайту, очікувана вартість якого була 400 тис. грн. Тоді в торгах перемогло ТОВ «Айті крон» з ціною 130 тис. грн. Однак в кінці серпня з фірмою розірвали договір через невиконання його умов. Як розповів в.о. керівника ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львова» Віталій Кулик, в той період в компанії відбувалися зміни, тому її команда не змогла працювати над сайтом.

«Справа в тому, що в «Айті крон», яка мала розробити наш сайт, була внутрішня реструктуризація, змінився власник, відбулися інші зміни. Керівники фірми приїжджали до Львова, пояснювали ситуацію. Ми давали їм можливість поетапно створювати сайт, однак їхня команда так і не змогла нічого зробити. Тому ми розірвали угоду», − пояснив Віталій Кулик.

Відтак у вересні Центр розвитку туризму оголосив нову закупівлю, але тепер очікувана вартість суттєво зросла – до 985 тис. грн.

Як пояснив Кулик, збільшення ціни пов’язано з тим, що замовник прописав нові завдання для сайту.

На торгах, окрім фірми-переможця, участь брали ще сім учасників: ПП «Фірма «Соларт-Інвест», ТОВ «Біс-Софт», підприємці Олег Сікевич та Любомир Олійник, ТОВ «Веб продакшн», ТОВ «Вебміл» та ТОВ «Брендер».

Попри високу очікувану вартість деякі учасники розпочали торги з пропозиції у 497 тис. грн. А до кінця торгів найдешевшою була пропозиція у 149 тис. грн від фірми «Соларт-Інвест». Однак її відхили через відсутність довідки про аналогічний договір, минулорічний відгук та завантаження дипломів трьох спеціалістів замість п’яти.

Другою за вартістю була пропозиція фірми «Біс-Софт» на суму 150 тис. грн, яку відхилили через відсутність банківської довідки про заборгованість, довідки про аналогічний договір, банківської гарантії про грошове покриття. Відхилили також підприємців Олега Сікевича та Любомира Олійника з цінами 487 тис. грн та 492 тис. грн через ряд помилок в документах.

Відтак, наступною за ціною та без помилок у документах виявилась київська фірма «Аурокрафт». Підприємство працює на ринку з 2014 року. Як зазначено на сайті компанії, вона розробляє сайти і додатки. Її власниками є кияни Юрій Глушаков, Юрій Качкарда та Дмитро Назарук.

Качкарда та Назарук також є співвласниками агентств «Скайкілерз», «Смартика» та ІТ-компанії «Крічерз» разом із російським ІT-менеджером Олександром Старостіним. У 2011 році російське агентство Smartica та українське Skykillers оголосили про офіційне злиття.

У Олександра Старостіна є фірма з однойменною назвою «Смартика», зареєстрована у Москві. Також Олександр Старостін є основним співвласником фірми «Ферст Дата», майже 9% якої належить ТОВ «Фрі Інвест», що засноване «Фондом розвитку інтернет-ініціатив», яку очолює Кирил Варламов. Фонд розвитку – це російський фонд венчурних інвестицій, заснований урядом через Агентство стратегічних ініціатив. У 2012 році Варламов став довіреною особою тоді кандидата в президенти Володимира Путіна щодо ІТ-сфери.

Для фірми  «Аурокрафт» замовлення львівського комунального підприємсмтва – перше державне замовлення в поточному році.