Фірма на чолі з директором екс-податківцем відновить проспект Незалежності за майже 81 млн грн

08 Листопада 2018

Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради 5 листопада підписав договір з ТОВ «Компанія «Євродор» на капітальний ремонт проспекту Незалежності за 80,8 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, фірма відремонтує проспект Незалежності від вул. Героїв Майдану до вул. Головної. Тут зроблять нову дорогу, встановлять дорожні знаки, нанесуть розмітку. Цю частину також освітлять та озеленять.

При цьому у договорі компанія вказує, що отримає за роботи лише 2 тис. грн прибутку. На зарплати працівникам ж піде 2,3 млн грн.

У тендері фірма-переможець змагалася з ТОВ «ПБС», яку контролює нардеп Олександр Шевченко. Під час торгів компанії не змагалися між собою, однак ціна переможця була на 49 тис. грн дешевшою.

Ігор Мхітарян (фото з його сторінки у Facebook, 2012 р.)

«Компанія «Євродор» зареєстрована 2013 року в смт. Доманівка Миколаївської області. Її власником є одесит Артур Асланян. Згідно з сайтом «Посіпаки», він був помічником народного депутата VI скликання Гарегіна Арутюнова («БЮТ»).

Директором «Компанія «Євродор» є 27-річний Ігор Мхітарян, який раніше працював старшим слідчим відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Миколаївській області. Попередній директор Олександр Костюк, як сказано в одному з документів фірми на Prozorro, помер.

Фірма фігурує в цьогорічному кримінальному провадженні за ч.2 ст.364 КК України (зловживання службовим становищем, яке призвело до тяжких наслідків). Згідно з ухвалою в судреєстрі, редакція газети «Антикорупційний моніторинг» отримала інформацію про схему розкрадання держбюджету ТОВ «Компанія «Євродор», ПП «Євродор» та держслужбовцями. Журналісти зазначають, що протягом 2016-2017 років фірма отримала за будівництво доріг більше 188 млн грн. Також підприємства отримали кошти за поточні ремонти доріг, зокрема, H-03 Житомир-Чернівц, та ремонт перегону КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці». Нібито ці гроші вони перераховували фірмам з ознаками фіктивності, які поставляли товар лише документально, а не фактично. Наразі слідчі перевіряють документи щодо ремонту дороги H-03 Житомир-Чернівці.

Протягом 2017-2018 років «Компанія «Євродор» отримала замовлень на 297 млн грн. Серед них – ремонт ділянок Доманове (на Брест)-Ковель-Чернівці-Тереблече (на Бухарест) за 66 млн грн та ремонт дороги H-03 Житомир-Чернівці за 28,8 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії