Два працівники одного інтернет-магазину «розпиляли» тендер університету на комп’ютери

29 Жовтня 2018

Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет» 19 жовтня підписав договір з приватним підприємцем Олександром Рояком на постачання комп’ютерної техніки на майже 190 тис. грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

Підприємець поставить вісім системних блоків, один із яких вартістю майже 16,9 тис. грн, п’ять ноутбуків Asus по 11,3 тис. грн, чотири монітори по 4,4 тис. грн, клавіатури, мишки, ДБЖ та модулі пам’яті.

Наприклад, ноутбуки Asus (X541NA DM122) можна придбати дешевше, по 10,7 тис. грн, так само як і монітори LG (24MK430H-B) – по 3,8 тис. грн. Натомість комплекти Genius SlimStar C130 в інтернеті в основному коштують дорожче – по 459 грн, хоча є пропозиції і до 300 грн.

Олександр Рояк брав участь в торгах з ще одним ужгородським підприємцем Іваном Алякшевим. Останній пропонував товари лише на 47 гривень дорожче, а під час аукціону підприємці не торгувалися.

Проаналізувавши документи учасників, ми виявили, що Алякшев не подав усі необхідні довідки. Крім того, довідки Івана Алякшева, які замовник вимагав у довільній формі, були ідентичними до довідок переможця Олександра Рояка. Наприклад, про відсутність підстав для відхилення, згідно зі ст. 17 ЗУ «Про публічні закупівлі», та про захист довкілля.

А в довідках про матеріально-технічну базу обидва учасники зробили однакову приписку після таблиці.

Також характерною особливістю довідок обох учасників були останні рядки з ПІБ, підписом та печаткою, які явно «вирізали» з інших документів.

У довідці про себе підприємець Рояк вказав адресу власного сайту – це інтернет-магазин з продажу різноманітної техніки Prema Service, а також два номери телефонів 0506666854 і 0684951867, один із яких вказував у своїй довідці його конкурент Алякшев на інших торгах. Крім того, Алякшев використовував електронну пошту premaprice@gmail.com.

Згідно з даними Clarity, підприємці Олександр Рояк та Іван Алякшев під час аукціонів зустрічалися чотири рази. Крім того, Алякшев ще тричі конкурував з дружиною Олександра Рояк – Ольгою, й тричі з його сином Олександром.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії