Львівські залізничники відхилили три дешевших пропозиції, щоб купити взуття у фірми з оточення нардепа Лаврика

26 Жовтня 2018

Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» 23 жовтня підписала договір з ТОВ «Таланпром» на закупівлю спецвзуття за 4,05 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, фірма продасть 800 пар робочих чоловічих чобіт, пара яких коштує 383 грн. Також 7,1 тис. пар робочих чоловічих черевиків, одиниця яких обійдеться у 290 грн. Та 4 тис. утеплених штучних хутром чобіт, за пару яких замовник заплатить 421 грн.

У тендері фірма-переможець змагалася з ТОВ «Буковинська взуттєва фабрика «Кайрос», ТОВ «Валтекс» та ТОВ «Інерлайн». Пропозиції учасників становили від 3,9 до 4,06 млн грн. Протягом торгів «Буковинська взуттєва фабрика «Кайрос» та ТОВ «Інерлайн» знизили свої ціни на 97-43 тис. грн. Інші учасники залишили пропозиції без змін.

При цьому тендерний комітет по черзі відхиляв всі дешевші пропозиції. Наприклад, першою найбільш економічно вигідною пропозицією було визнано пропозицію фірми «Буковинська взуттєва фабрика «Кайрос» з ціною 3,94 млн грн. Однак її відхилили через невідповідність тендерним вимогам. Наступну фірму «Валтекс», з пропозицією 3,95 млн грн, відхилили через відсутність електронного цифрового підпису на кожному документі. Цей учасник спробував оскаржувати рішення, проте неуспішно. Іншим переможцем з ціною 4,02 млн грн стала компанія «Інерлайн», яку відхилили через низку недоліків в документах.

ТОВ «Таланпром» зареєстроване 1998 року в м. Ромни Сумської області. Засновниками фірми є Валентина Лаврик (0,76%) та ТОВ «Таланлегпром» (99,24%) Андрія та Оксани Лавриків. Ця фірма стала основним постачальником взуття для військових після початку війни на Донбасі.

Андрій Лаврик – син та помічник-волонтер депутата Верховної Ради від партії «Блок Петра Порошенка» Миколи Лаврика. Нардеп володіє ТОВ група «Талан» разом із сином, дружиною Іриною Покась та Оксаною Лаврик. Згідно з даними YouControl, до цієї групи належать 11 компаній, включно з «Таланпромом» та «Таланлегпромом».

Протягом 2017-2018 років фірма «Таланпром» отримала замовлень 432 млн грн. Серед них – постачання взуття для Міністерства оборони за 221 млн грн у січні цього року.