Менеджер австрійської компанії Strabag, яку запрошував в Україну міністр Омелян, отримав чверть мільярда на ремонт траси на Закарпатті

22 Жовтня 2018

Служба автомобільних доріг у Закарпатській області в результаті відкритих торгів уклала договір з ТОВ «ШБУ-77» на поточний середній ремонт дороги державного значення Т-07-19 Іршава – Виноградів за 262 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За ці кошти компанія-переможець відремонтує ділянку протяжністю майже 10 км, тобто вартість ремонту одного кілометра становитиме 26,2 млн грн. Технічним завданням крім ремонту дорожнього полотна, передбачено облаштування дощової каналізації, пішохідних мостів та встановлення автобусних зупинок. Роботи планують завершити до кінця 2019 року.

Згідно з договірною ціною витрати компанії на зарплати працівникам дорівнюватимуть 3,35 млн грн, тобто 1,27% від суми закупівлі, а прибуток закладений на рівні 484 тис. грн (0,18% відповідно).

Єдиним конкурентом на торгах виступило ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14» із пропозицією всього на 8 тис. грн дорожчою. Але до торгів не допустили ще одного учасника: ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», оскільки фірма замість гарантійного забезпечення у розмірі становить 525,6 млн грн на рахунок замовника, як вимагалось тендерною документацією, надала банківську гарантію.

Варто зауважити, що серед документів допущеної на торги фірми «Шляхо-будівельне управління №14», що склала конкуренцію переможцю, також відсутнє платіжне доручення. Проте, ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» не оскаржувало своє відхилення.

«ШБУ-77» зареєстроване в Броварах. Власником фірми є Андрій Білоус із смт. Велика Димерка (Броварський район). Крім цієї компанії йому належить частково або повністю низка інших: це ТОВ «Синергія Оіл», ТОВ «Північ Асфальт» і ТОВ «Закарпаття Асфальт».

Білоус також є директором ТОВ «Бітунова Україна», яке засноване австрійською компанією Bau Holding Beteiligungs AG та українцем Віктором Гавриленком, який у 2002-2003 році очолював ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» та за даними «Наших грошей» був задіяним в корупційних схемах «Укравтодору» за часів Януковича. А ще на початку жовтня поточного року співзасновницею цієї компанії разом з австрійцями, замість Гавриленка була росіянка Таміла Свірідова.

Також Андрій Білоус є керівником ТОВ «САТ Україна», яке засноване  австрійським концерном «Штрабаг СЕ» («Strabag SE»). Австрійська «Strabag SE» є головною компанією однойменного концерну, куди входить «Bau Holding Beteiligungs AG». Згідно річного звіту за 2016 рік, чверть акцій «Strabag SE» належала кіпрській фірмі «Rasperia Trading Ltd» із групи «Базовий Елемент» російського олігарха Олега Дерипаски.

На початку 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомляв, що провів переговори з концерном «Strabag», який планує найближчим часом вийти на український ринок.

З початку 2018 року ТОВ «ШБУ-77» отримало 4 замовлення загальною вартістю понад 1,34 млрд грн. Всі підряди на Закарпатті.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії