Підозрювана в завищенні цін фірма відремонтує дороги в Тернопільській області за майже 50 млн грн

25 Вересня 2018

Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації 24 вересня підписало договір з ТОВ «Авакс Проф» на поточний ремонт доріг місцевого значення у Збаразькому, Кременецькому, Шумському, Лановецькому районах за 47,5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з договором, фірма відремонтує дороги Капустинці-Синява, Гніздичне-держдорога M-19, Гніздичне-Кобилля-Іванчани в Збаразькому районі, відрізки Почаїв-Старий Тараж-Ридомиль-Млинівці та Савчинці-Попівці-Рудка в Кременецькому районі, Садки-В.Дедеркали, Шумськ-Білокриниця і Шумськ-Кути в Шумському районі, а також ділянки Ланівці-P-32, Ланівці-Нападівка, Ланівці-Теофіполь-Москалівка-Молотків та Ланівці-Білозірка в Лановецькому районі.

При цьому фірма отримає 197 тис. грн прибутку, на заробітну плату піде 468 тис. грн.

У тендері компанія-переможець змагалася з ТОВ «БМБуд», яке пов’язане з начальником Служби автомобільних доріг Тернопільської області Богданом Юликом. Під час торгів фірми не знижували своїх пропозицій, однак ціна «Авакс Проф» була на 10,4 млн грн дешевшою.

При цьому до аукціону не допустили ще п’ять учасників: «Тернопільський облавтодор», «Мегаполіс», «Глобал Білд Інжиніринг», «Гарант Люмах», «Техно-Буд-Центр». При цьому «Тернопільському облавтодору» не вдалося це оскаржити в АМКУ, а через скаргу «Техно-Буд-Центр» до аукціону не допустили «Глобал Білд Інжиніринг».

ТОВ «Авакс Проф» зареєстроване 2010 року в Тернополі. Засновником фірми є Олександр Ярмоленко, який також володіє ТОВ «Сакура плюс». Його дружина, Ольга Ярмоленко, працює заступницею начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради.

Фірма «Авакс Проф» фігурує в кримінальному провадженні за ч.2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Згідно з ухвалою, правоохоронці виявили, що під час утримання доріг області державного значення фірма завищила оцінки за збір зрізаних гілок дерев. Також слідчі встановили, що в документах щодо утримання доріг місцевого значення «Авакс Проф» безпідставно застосувала коефіцієнт 1,2 до нормативних витрат праці робітників та машин. Інших деталей у провадженні поки що немає.

Протягом 2017-2018 років «Авакс Проф» отримав 149 замовлень на 489 млн грн (не враховуючи поточної угоди). Серед них – лютнева закупівля від управління капітального будівництва на будівництво гідротехнічних споруд за 50 млн грн.