«Інститут міста» в обхід конкурсу замовив у своєї екс-працівниці соціологічне дослідження

25 Вересня 2018

Комунальна установа «Інститут міста» замовив інтерв’ювання респондентів у межах соціологічного дослідження «Якість життя у Львові 2018» у ТОВ «Консалтингова компанія ФАМА» за 185 тис. грн. Про це стало відомо з системи публічних закупівель Prozorro.

Враховуючи рішення Львівської міськради «Про здійснення електронних закупівель у м. Львові», для товарів та послуг на суму понад 50 тис. грн необхідно проводити допорогову процедуру закупівлі, що передбачає швидкий конкурс між постачальниками. Натомість конкурс проведено не було, а в Prozorro опублікували звіт про укладений договір.

Закупівля за прямим договором дозволяється «у зв’язку з виникненням нагальної потреби або інших форс-мажорних обставин». При цьому в Prozorro мають опублікувати обгрунтування такої потреби.

В даному випадку таке обгрунтування відсутнє, натомість є рішення виконкому ще від 11 липня про передачу «Інституту міста» функцій замовника на проведення соцдослідження спільно з ТОВ «Консалтингова компанія ФАМА» без застосування конкурсних процедур.

ТОВ «Консалтингова компанія ФАМА» зареєстроване у Львові майже рік тому, керівником та засновником є Мар’яна Малачівська-Данчак, екс-керівник програми аналізу та досліджень «Інституту міста».

Згідно з інформацією на сайті ЛМР, дослідження «Якість життя» вперше провели в 2013 році. Згідно з цьогорічним договором з «Консалтингова компанія ФАМА», дослідження методом особистого інтерв’ю триватиме у вересні-жовтні, вибірка – 1200 випадків. Вартість одного інтерв’ювання становитиме 65 грн плюс 23 грн за введення інформації у базу даних. Ще майже 24 тис. грн коштуватиме контроль та менеджмент польового етапу.

Крім того, за участь у дослідженні учасникам дякуватимуть карамелькою за 16,4 грн, тому на них витратять понад 20 тис. грн. Папки, посвідчення, бейджі, ручки, друк анкет, поповнення телефону обійдуться ще в майже 17 тис. грн.

Після публікації матеріалу керівник ТОВ «Консалтингова компанія ФАМА» Мар’яна Малачівська-Данчак повідомила редакцію, що частину дослідження компанія виконуватиме власним коштом: «Цього року з міського бюджету оплачуються лише польові роботи, решту ж: формування дослідницького інструментарію, вивід даних, аналітика, порівняння результатів фінансується нами. Для прикладу, подібне дослідження для Черкас, але на меншу кількість анкет (800), ми проводили за 180 тис. грн. Відтак для Львова на 1200 акнет таке б дослідження коштувало б 270 тис. грн. І це без порівняння даних з попередніми роками і вивід даних по 32 мікрогромадах Львова».