Реставрація замку в Поморянах після обвалу стіни подорожчала удвічі – до 16 млн грн

21 Вересня 2018

Фото з Facebook-сторінки замку

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації в результаті відкритих торгів 18 вересня підписав договір на капітальний ремонт та реставрацію Поморянського замку з колективним підприємством «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів. Сума контракту становить 15,96 млн грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Згідно з технічним завданням, переможець за ці кошти повинен очистити будівлю від завалів, дерев та кущів, укріпити фундамент, змурувати зруйновані стіни та відремонтувати дах. Точної дати закінчення робіт немає, оскільки обсяг фінансування на 2018 рік передбачений в розмірі лише 378 тис. грн, а решта у «наступні бюджетні періоди».

За перемогу на торгах з «Центр комплекс» змагалось ТОВ «Вест білдінг груп» із пропозицією на 118 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались. Згідно з договірною ціною, витрати компанії на зарплати працівників становитимуть 2,45 млн грн, тобто 15,35% від суми договору, а прибуток – 392 тис. грн, 2,45% відповідно.

Наразі замок знаходиться в аварійному та напівзруйнованому стані. Раніше, у вересні минулого року, департамент вже проводив аналогічний тендер, де сума договору становила 8,2 млн грн, писали «НГ.Львів». Тоді теж перемогло КП «Центр комплекс», однак у квітні цьогоріч в замку трапився обвал даху одного з корпусів. До обвалу в замок вклали близько 1,5 млн грн.

У коментарі начальник відділу охорони історичних пам’яток ЛОДА Ганна Харун розповіла, що після обвалу консультативна рада з незалежних архітекторів виїхала до замку на експертизу і прийняла рішення про те, що потрібно внести зміни в проект, а тому довелось знову проводити тендер.

Також обвал вніс корективи в процес реконструкції та його вартість. Варто відзначити, що за словами начальника відділу, переможець попереднього тендеру не починав робіт в залі, де трапився обвал, тобто роботи в цьому корпусі до квітня не виконувались. Протягом тижня КП «Центр комплекс» планують сплатити 378 тис. грн авансу, і з понеділка у замку підрядник має  почати реставраційні роботи.

Колективне підприємство «Центр комплекс» належить Львівській обласній асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». У 2018 році фірма отримала 26 держзамовлень на 53,8 млн грн.