Львівська САД віддасть 80 млн грн на ремонт доріг фірмі без відповідного досвіду

19 Вересня 2018

Служба автомобільних доріг у Львівській області уклала угоду на капітальний ремонт та реконструкцію автомобільної дороги загального користування місцевого значення С141729 Терло – Максимівка на ділянці км 0+000 – км 4+100 (Старосамбірський район) за 42 млн грн з МПП «Нара». Крім того, це підприємство очікує на підписання договору щодо капітального ремонту ремонт дороги C141101 Шопки – Станимир – Ганачівка, км 3+200 – км 6+350 (Перемишлянський район) за 34 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Загальна сума контрактів – 76 млн грн. В першому випадку вартість ремонту одного кілометру дороги становитиме 10,24 млн грн, а в другому – 10,79 млн грн.

Згідно з вимогами тендерної документації, на підтвердження попереднього досвіду виконання капітального ремонту фірма повинна була надати аналогічні договори, тобто договори на виконання капітального ремонту доріг. Натомість фірма надала лише угоди на виконання поточного середнього ремонту. При цьому представники Служби автомобільних доріг вирішили, що це достатнє підтвердження досвіду, попри те, що він не відповідав вимогам складеної ними ж документації, в якій вимагався досвід із здійснення саме капітального ремонту та реконструкції доріг.

Як пояснив експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, капітальний ремонт/ реконструкція та поточний ремонт– це кардинально інший характер робіт.

«Оцінювати досвід підрядника на підставі лише одного виду робіт – це дуже грубе порушення тендерного законодавства, оскільки стосується кваліфікації учасника. В даному випадку підприємство «Нара» надало чотири аналогічних договори, і жоден з них не підтверджував наявність у них належного досвіду», – каже Мирослав Сімка.

Окрім того, за словами Сімки, обсяги виконаних робіт в чотирьох договорах були значно меншими, ніж вимагала Служба автомобільних доріг у документації.

Підприємство «Нара» зареєстроване на території Бродівського району. Його власником і водночас генеральним директором є Самвел Аветісян, а керівником – Руберт Грігорян. «Нара» вже не вперше співпрацює з львівською службою автомобільних доріг – з початку 2018 року вони підписали 55 договорів на загальну суму 236,8 млн грн.