Тернопільські медики удвічі переплатили підприємцю з Івано-Франківська за глюкометри

14 Вересня 2018

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міста Тернопіль 10 вересня уклало угоду на закупівлю пристрої для експрес діагностики на загальну суму 416,2 тис. грн з приватним підприємцем з Івано-Франківська Галиною Вовкович. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, «Центр первинної медико-санітарної допомоги закупив» 70 глюкометрів EasySureGCU (EasyTouchGCU) виробництва компанії Bioptik Technology, Inc. Пристрій дає можливість вимірювати три показники: рівень глюкози (рівень цукру), холестерину та сечової кислоти. Кількість закуплених пристроїв зумовлена кількістю кабінетів Центру, яких, за твердженням секретаря тендерного комітету, є також 70.

Вартість одного закупленого в Тернополі глюкометра становить 5,95 тис. грн. Натомість, на ринку такі пристрої коштують від 2,9 тис. грн до 3,3 тис. грн. Тобто, ймовірна переплата за пристрої становить від 185 тис. грн до 213 тис. грн.

Один з потенційних учасників торгів звертався до тендерного комітету Центру з пропозицією змінити медико-технічні вимоги тендерної документації, оскільки лише один пристрій, а саме закуплений EasySureGCU (EasyTouchGCU) на українському ринку повністю їм відповідає. Відтак, це штучно обмежує кількість учасників торгів.

«В медико-технічних вимогах тендерної документації зазначено, що пристрій для експрес- діагностики має обов’язково проводити виміри рівня глюкози, холестерину та сечової кислоти. Наголошуємо, що вимірювання сечової кислоти є не обов’язковим критерієм і не визначений вищезазначеними наказами, і відповідно, вашу вимогу стосовно закупівлі саме даного пристрою можливо вважати нецільовим використанням бюджетних коштів», – йшлося в зверненні.

Представники тендерного комітету відповіли, що на ринку України присутні також експрес-аналізатори щонайменше ще двох виробників, які відповідають їх вимогам, наприклад,  «ElementMulti» та «BSI MultiCarein». Проте, згідно з технічними характеристиками цих пристроїв, що доступні на сайтах, вони не вимірюють рівень сечової кислоти, на якому наполягали в тендерному комітеті Центру.

Відтак, участь у торгах взяли лише двоє приватних підприємця з Івано-Франківська – переможець Галина Вовкович та Михайло Петрик. Останній запропонував ціну лише 1,4 тис. грн вищу.

ФОП Галина Вовкович з початку 2018 року, за даними Prozorro, уклала 16 угод з різними медичними закладами на загальну суму 3,9 млн грн, враховуючи дану закупівлю.