«Тернопільобленерго» замовило переоснащення мереж у фірми, яка в лютневому тендері виконала роботи ще до оголошення переможця

11 Вересня 2018

ВАТ «Тернопільобленерго» 10 вересня підписало договір з ТОВ «Елітар» на переоснащення електричних мереж області за 7,3 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, фірма проведе роботи в селах Борщівського, Теребовлянського, Збаразького, Кременецького, Тернопільського, Лановецького, Підволочиського районів та в Кременці.

Фірма «Елітар» фігурує в кримінальному провадженні за ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна за попередньою згодою сторін). Правоохоронці вважають, що службові особи «Тернопільобленерго» попередньо домовилися про перемогу «Елітару» в закупівлях, і в такий спосіб привласнили собі бюджетні кошти (сума не вказана).

Так, слідчі наводять приклад. У лютому цього року «Тернопільобленерго» проводило тендер на технічне переоснащення електричних мереж в Тернопільській області, в якому брала участь й компанія «Елітар». Однак ще до оголошення переможця закупівлі, фірма виконала роботи, за які змагалася з конкурентами. Згідно з ухвалою, це свідчить про те, що «Тернопільобленерго» наперед знало про перемогу «Елітару». Наразі інших деталей в кримінальному провадженні немає.

ТОВ «Елітар» зареєстроване 2003 року в Тернополі. З 2017 року власником фірми є місцевий забудовник Василь Лило. Йому також належить низка компаній, серед яких ТОВ «Тернопільбуд» (88%), ТОВ «Всебуд-1» (80%), ТДВ «Стрийрембуд» (85%), ТОВ «Житло» (70%) та інші. Протягом 2010-2015 років Василь Лило був депутатом Тернопільської міської ради від партії «Наша Україна», а у 2015 балотувався в міськраду від партії «Солідарність правих сил», однак не пройшов.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», першими засновниками «Елітару» були Віктор Подвірний, Володимир Єгоров та Мирослав Сененький − начальник Тернопільського міського району електричних мереж ВАТ «Тернопільобленерго» (з 2000 року й донині). Протягом 2007-2009 років директором «Елітару» був Володимир Гумен, який, згідно з ухвалою, є помічником голови правління «Тернопільобленерго» з координації та контролю енергозбутової роботи РЕМ. Наразі усі ці засновники вийшли зі складу, змінився і директор фірми. Тепер ним є Андрій Шуфлат, який також володіє ПП «Проф-монтаж» разом із колишньою співмешканкою екс-директора фірми Володимира Гумена.

Протягом 2017-2018 років «Елітар» отримала п’ять замовлень від «Тернопільобленерго» на 61,2 млн грн (враховуючи поточну угоду).