- NGL.media - https://ngl.media -

АМКУ оштрафував на майже 1,4 млн грн дві львівські фірми, які «розпиляли» понад 500 тендерів

10.09.2018 @ 08:30 в Львів,Новини

Адміністративна колегія Львівського територіального відділення визнала дії ТОВ «Євро Фіш» та ПП «Галбізнес Груп» під час низки торгів порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафувала порушників на загальну суму 1 млн 360 тис. грн за спотворення результатів торгів. Про це стало відомо з повідомлення [1] на сайті АМКУ, хоча сам текст рішення ще не опублікований.

Антиконкурентні дії цих двох компаній виявили «Наші гроші. Львів» ще у лютому 2017 року (закупівля 1 [2], закупівля 2 [3]). Окрім спільних адрес та телефонів, конкуруючі фірми оприлюднили в Prozorro документи, згідно з якими користувалися послугами одного юристконсульта та мали одних і тих же постачальників продуктів.

Як виявилося в подальшому, компанії зустрілись під час закупівель понад 500 разів, використовуючи специфічні методи [4] для перемоги. Наприклад, зазвичай одна з цих двох компаній пропонувала значно нижчу ціну, аніж інша. Якщо на торги, окрім них, більше ніхто не подав пропозиції, найдешевший учасник, чи то «Євро Фіш» чи «Галбізнес Груп», відмовлялися від підписання договору – в основному через арифметичну помилку в розрахунку ціни. Відтак перемога діставалася дорожчій пропозиції.

На дії компаній до АМКУ поскаржилися наші партнери «Центр громадському моніторингу та досліджень», відтак адмінколегія розпочала перевірку закупівель.

В повідомленні вказано, що штраф в сумі 1 млн 360 тис. грн було накладено за антиконкурентні дії лише під час десяти закупівель.  «Євро Фіш» та «Галбізнес Груп» не зможуть брати участі в торгах протягом наступних трьох років.

Власником ПП «Галбізнес Груп» є Петро Павлишин, а ТОВ «Євро Фіш» – Нестор Бойко, один із співвласників ТОВ «Ресторан «Голодний Микола» і ТОВ «Пивоварня «Кумпель».

Нині обидві компанії перебувають у стані припинення діяльності. Повідомлення про це було опубліковано в один день – 15 лютого цього року.

У 2018 році як заміна ТОВ «Євро Фіш» та ПП «Галбізнес Груп» на торги разом почали ходити [5] дві нові компанії: ПП «Агропродовольча промислова компанія» і ПП «Захід Інвест Торг», які зустрілися разом вже понад 400 разів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/09/10/amku-oshtrafuvav-na-majzhe-14-mln-hrn-dvi-lvivski-firmy-yaki-rozpylyaly-ponad-500-tenderiv/

URLs in this post:

[1] повідомлення: http://www.amc.gov.ua/amku/control/lviv/uk/publish/article/85572

[2] закупівля 1: http://ngl.media/2017/02/17/znajomi-firmy-rozihraly-torhy-reabilitatsijnoho-tsentru-u-lvovi/

[3] закупівля 2: http://ngl.media/2017/02/22/firma-z-odnym-mejlom-i-adresoyu-rozihraly-auktsion-na-maslo-dlya-lvivskoji-likarni/

[4] специфічні методи: http://ngl.media/2017/10/30/hibrydna-konkurentsiya/

[5] почали ходити: http://ngl.media/2018/02/05/novi-kompaniji-staryh-zmovnykiv-pozmahalys-za-postachannya-yajets-zaliznytsi-na-chvert-miljona/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.