У вересні відбудуться два судові засідання у справах про обвинувачення гендиректора «Іроксу»

07 Вересня 2018

У двох судах Львова розпочався розгляд справ про обвинувачення гендиректора ПАТ «Ірокс» Ігоря Микичака. Компанія, як неодноразово наголошувала влада міста, систематично вела забудову без жодних документів на землекористування. 10 вересня відбудеться засідання у Шевченківському районному суді, а 19 вересня – у Залізничному.

Про те, які схеми використовує цей забудовник, «Наші гроші. Львів» вже писали в матеріалі «Захопив та будує». А сьогодні ми зібрали досьє про кримінальні провадження, де фігурує «Ірокс» та його керівник.

№12013150090002838 від 8 серпня 2013 року

Статті ККУ: ч.1 ст.197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ч.1 ст. 366 КК (службове підроблення)

Версія слідчих:

Керівник ПАТ «Ірокс» Ігор Микичак, не маючи жодних рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу йому у власність чи надання у користування земельної ділянки, самовільно захопив 5824,16 кв. м по вул. Шевченка, 418 у Львові (ЖК «Львівська брама»).

ЖК “Львівська брама”

Крім того, підробив декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, склав і видав сфабрикований офіційний документ, який нібито підтверджував його право власності на вказану земельну ділянку. Цей документ подав Департаменту ДАБІ у Львівській області, де зареєстрував його.

Згідно з висновком експерта, він заподіяв територіальній громаді Львова шкоду, яка становить майже 1,4 млн грн.

5 липня цього року обвинувальний акт з додатками надійшов до Шевченківського районного суду м. Львова.

Наступне засідання відбудеться 10 вересня о 14:00.

 №12017140070001430 від 5 травня 2017 року і №12018140070000344 від 1 лютого 2018 року

(були об’єднані в одне провадження)

Статті ККУ: ч.3, 4 ст.190 (шахрайство), ч.2 ст.15-ч.4 ст.190 (закінчений замах на заволодіння чужим майном, шляхом обману (шахрайство), ч.1, 3 ст.197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Версія слідчих:

Згідно з ухвалами в судреєстрі, ПАТ «Ірокс», самовільно, без відповідних дозвільних документів зайняло земельну ділянку по вулиці Тернопільська, 42 у Львові, на котрій розпочато будівництво багатоквартирного будинку.

Вигляд майбутнього ЖК “Персенківка” на вул. Тернопільська, 42

Крім того, Ігор Микичак, будучи головою правління Автогаражного кооперативу №15 Галицького району Львова, знаючи, що будівництво багатоповерхового житлового будинку із вбудованими приміщеннями на вулиці Майданна у Львові, замовником якого є кооператив та головним підрядником якого виступає ПАТ «Ірокс», здійснюється без належним чином оформлених та погоджених містобудівних документів. Під приводом укладення договору про вступ у члени кооперативу з метою отримання паю у формі квартири №306, яка знаходиться в будинку по вул. Антонича, 5 (8 секція) Львова, шляхом обману заволодів коштами потерпілого в сумі 735 тис. грн.

У прес-релізі прокуратури щодо передачі обвинувального акту до суду вказано, що тепер мова йде не про одного ошуканого чоловіка, а вже 12, і про 7 млн грн. Нібито Микичак «достовірно знав, що будівництво багатоповерхових житлових будинків на вулиці Антонича-Майданна у Львові здійснюється без належним чином оформлених та погоджених містобудівних документів, уклав із дванадцятьма особами угоди про вступ у члени Автогаражного кооперативу та договори купівлі-продажу квартир на вул. Антонича, 5 та 8а», – написано в прес-релізі.

ЖК “Сихівська вежа” на вул. Антонича-Майданна

Ігор Микичак (фото ZIK)

Нагадаємо, у квітні Сихівський районний суд обрав Ігорю Микичаку запобіжний захід – тримання під вартою з альтернативою застави у майже 1,5 млн грн. Того ж місяця розмір застави зменшили до майже 530 тис. грн. У травні ухвалою судді частково повернуто сплачений розмір застави.

16 липня цього року обвинувальний акт про обвинувачення Ігоря Микичака надійшов з прокуратури до Сихівського районного суду, однак в результаті справу передали до Залізничного районного суду (бо не змогли утворити склад суду). Наступне засідання відбудеться 19 вересня о 14:00.

Довідка

ПАТ «Ірокс». Зареєстровано 22,5 роки тому. Генеральний директор – Микичак Ігор Пилипович. Станом на другий квартал 2018 року акціонерами товариства були: Віктор Тильчик (10%), Ігор Микичак (10,1%), Володимир Микичак (10%), Оксана Микичак (50%), Богдан Микичак (10,6%, чоловік директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак).