- NGL.media - https://ngl.media -

Господарський суд захистив землі підприємства Косюка на Львівщині

06.09.2018 @ 08:30 в Львів,Новини

Господарський суд у Львівській області відхилив позов прокурора Золочівської місцевої прокуратури до компанії «Захід-Агро» МХП щодо незаконного користування земельними ділянками загальною площею 251,51 га на території Липовецької сільської ради (Перемишлянський район). Про це стало відомо з рішення [1] суду.

Прокуратура вимагала визнати недійсним рішення Липовецької сільської ради №114 від 20 березня 2017 «Про погодження передачі земель в оренду ТОВ «Захід-Агро» МХП» та звільнити дані земельні ділянки. На думку прокурора, ділянки використовуються незаконно, оскільки це так звані невитребувані паї, що колись були надані селянам, але їх перші власники померли, а спадкоємці не витребували спадщину. В такому випадку повинна проводитись процедура про визнання спадщини відумерлою. Але, як стверджує прокурор Золочівського району, сільрада цього не зробила, а відтак віддала землі в оренду підприємству незаконно.

Проте суд підтримав позицію юристів компанії «Захід-Агро» МХП, які трактують дані земельні ділянки не як відумерлу спадщину, а як не успадковані ділянки, тобто це приватна власність, право на яку в будь-який момент може заявити законний спадкоємець. А до того часу є охоронець майна, в даному випадку – це Липовецька сільрада, яка управляє майном  поки не з’являться спадкоємці.

Відтак Львівський господарський суд визнав земельні ділянки (паї), які були видані селянам на початку 2000-х років, приватною власністю та неуспадкованими землями, якими до зголошення спадкоємців має право розпоряджатися сільська рада.

Таке саме рішення Львівський господарський суд прийняв [2] також щодо земельних ділянок у селі Яблунівка то Рокітне (Буський район) та в селі Кам’янобрід [3] (Яворівський район), що орендує «Захід-Агро» МХП.

Натомість ще в кінці минулого року судова практика в таких справах була кардинально іншою – львівські суди підтримували [4] клопотання прокуратури та визнавали дії сільських рад щодо передачі земельних паїв в оренду незаконними, а дії аграрних компаній кваліфікувались як захоплення земель. Що призвело до появи реальної міліцейської схеми викачування грошей з великих аграрних підприємств області.

Як раніше писали [5] «НГ.Львів» в розслідуванні «Обличчям на землю», винуватцями у цих справах ставали підставні особи. Сьогодні в судах є щонайменше дві справи щодо незаконного захоплення земель компаніями «Барком» та «Вінал Агро», в яких обвинуваченими виступають люди, які ніколи не обробляли землю.

Засновником ТОВ «Захід-Агро» МХП, що зареєстроване у місті Рогатин (Івано-Франківська область), є ПАТ «Миронівський хлібопродукт», найбільший агрохолдинг, виробник курятини в України. Основним бенефіціарним власником є бізнесмен Юрій Косюк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/09/06/hospodarskyj-sud-zahystyv-zemli-pidpryjemstva-kosyuka-na-lvivschyni/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75895201

[2] прийняв: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73032125

[3] Кам’янобрід: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72671676

[4] підтримували: http://ngl.media/2017/09/05/sud-zaboronyv-barkomu-zbyraty-vrozhaj-na-majzhe-400-ha-zemelnyh-pajiv/

[5] писали: http://ngl.media/2017/11/09/oblychchyam-na-zemlyu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.